Visbureau: 2017 was een voorspoedig jaar

15 januari 2018

"2017 was een goed jaar voor de visbranche", aldus Diek Parlevliet, voorzitter van de stichting Nederlands Visbureau. Parlevliet sprak positief over het afgelopen jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Visbureau in het Katwijks Museum. Een mooie locatie die genoeg over de visserij te bieden heeft. Er zijn tal van positieve ontwikkelingen te melden: nieuwe schepen, meer verkooppunten van vis en uitbreiding van bedrijven en visactiviteiten. De bedreigingen die er zijn, komen van de Brexit, aanlandplicht en -momenteel zeer actueel - de pulsvisserij. "Maar we hopen op een zachte landing", aldus Parlevliet.

Visbode

Directeur van het Visbureau Agnes Leewis was eveneens optimistisch gestemd. "De nieuwsbrief wordt goed gelezen en Visculinair wordt ook steeds beter ontvangen. De oplage ligt inmiddels op 35.000", aldus Leewis. Het doel voor 2018 blijft vis en de vissector zo positief mogelijk voor het voetlicht te brengen.

Ook komt er weer een Holland Paviljoen bij Fish International in Bremen (25-27 februari) en bij de Seafood Expo Global in Brussel (24-26 april). De Dag van de Nederlandse Visserij is dit jaar in Stellendam, op zaterdag 7 juli. Verder staan de start van het haringseizoen op het programma. De campagne Noordzeevis uit ... kent naast Scheveningen nu ook IJmuiden "en Katwijk staat op ons verlanglijstje", voegde Agnes Leewis aan haar speech toe, met een glimlach verwijzend naar de locatie van deze bijeenkomst.

Zie-meermin

Heel lang werd er niet gesproken, al snel werd op het nieuwe jaar geklonken. Het was druk en het zaaltje was bijna te klein voor het grote aantal aanwezigen. Er stond af en toe zelfs een rij voor de Zie-meermin. Deze prachtig uitgedoste dame vertelde allerlei positieve verhalen en weetjes over de vis die een bezoeker uit het water viste.

Altijd op de hoogte blijven?