Nieuws

Boorderkor van Nico Boertjes een succes

1

De oesterboorderkor die oestervisser Nico Boertjes heeft ontwikkeld geeft een 100 procent resultaat. Vrijdag 2 februari voer vanuit de Juliananhaven in Yerseke de YE155 van schipper Maurice Boone uit met de boorderkor. Om dit moment mee te maken, was ook pers uitgenodigd.

Schone oesters

“Ik heb een schets gemaakt en ben begonnen met een hoop rvs. Eigenlijk het eerste ontwerp is het ook geworden”, vertelt Boertjes. Zijn eerste ontwerp is opgepakt door Kramer Machines. “Die geloofden erin en heeft de productie op zich genomen.” De boorderkor meet 2 bij 1.60 meter en wordt naar de bodem gebracht. Daar wipt een mes de oesters op, die over een rooster met dikke spijlen naar beneden glijden. De schadelijke oetserboorders worden van de schelp geschraapt en verdwijnen in de vangbak. Een schonen oester valt terug op het bodemperceel. “We hebben 17 uur gevist en het perceel is 100 procent schoon. In één trek hebben we drie volle kisten oesterboorders.” De schelpen met slakjes worden gekookt en daarna weer uitgezet om nieuw broed in te vangen. “Ik kocht altijd lege mosselschelpen om broed in te vangen, maar nu heb ik schelpen, dus waarom zou ik die dan niet gebruiken?”, verklaart Boertjes. Zo maak ik van een plaag een grondstof.

Op huurbasis

Maurice Boone huurt de boorderkorren van Boertjes, die een eigen bedrijfje ervoor opgericht heeft: Shellfishprotection. Zo houdt hij het in eigen beheer. Ook is er octrooi op aangevraagd. Boone is de eerste oestervisser die het nieuwe vistuig gebruikt. En hij is tevreden. “Als het de oesterboorder bestrijdt, is dat goed  voor de oesterkweek.” Boertjes: “Het is het belangrijkst dat de sector er baat bij heeft. Zo houden we de oesterkweek rendabel.”

 

Deel dit artikel

1 reactie op “Boorderkor van Nico Boertjes een succes

  1. Rob schreef:

    Ouwe kan ik iets voor je betekenen..meeste humor was met jouw………contact via sheila als je nog x scheveningen ben en ik zie je niet………….zoals jij ik ook trots ik heb ps hebheb j

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *