Nieuws

Stichting Dupan heeft Michel van der Kroft, Meesterkok bij 2-sterren-Restaurant ’t Nonnetje te Harderwijk, uitgeroepen tot Paling Patron van 2018. Voorzitter van Dupan  Alex Koelewijn, licht deze keuze toe: “Als Paling Patron werpt Van der Kroft zich op als fervent voorstander van het prachtige dier dat paling heet. Hij vindt een verantwoorde afkomst van zijn producten net zo belangrijk als de kwaliteit en de smaak ervan. Michel presenteert met trots paling als culinair product en hecht daarbij belang aan een weloverwogen en verantwoorde keuze: de keuze voor paling met ESF, een keuze die bijdraagt aan projecten die de palingstand helpen te verbeteren.”

Om een verantwoorde keuze door ’t Nonnetjete onderstrepen, ontving gastheer en eigenaar van Robert-Jan Nijland een afnemerslicentie van het Eel Stewardship Fund.

‘Paling is een mooi product’

Michel van der Kroft was zeer ingenomen met de award: “Paling is een mooi en bijzonder product dat veel voor mij betekent. Als twaalfjarig jongetje had ik al een baantje in de viswinkel en palingrokerij van mijn oom en tante in Hoorn. Na school was ik daar te vinden. Ik kreeg in de palingrokerij de basiskennis mee van vis en hoe je vis moet behandelen, maar ik heb ook iets meegekregen wat ik op geen school had kunnen leren, namelijk aanpakken en hard werken. Het zijn vormende jaren voor mij geweest. Door mijn aderen stroomt bloed, maar ook palingvet. Ik ben dan ook zeer vereerd met deze award, heel bijzonder!”

Eerste Paling Patron award

Dit jaar is de eerste keer dat Dupan de Paling Patron-award uitreikt. Dupan is van mening dat de problematiek van de palingstand niet altijd evengoed wordt benaderd, en wil met deze award mensen in de schijnwerpers zetten die op een constructieve manier bijdragen aan de verbetering van de palingstand en een ambassadeur zijn voor de Nederlandse palingcultuur. Het is de bedoeling de award jaarlijks uit te reiken aan een voorvechter uit bijvoorbeeld de wetenschap, natuurbescherming of de sector.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *