Nieuws
Princes tonijn

Princes wil eind 2019 100 procent van het tonijnassortiment verantwoord leveren. De visconservenfabrikant is hier al mee bezig. Eind 2017 was meer dan 90 procent van de tonijn van verantwoorde bronnen afkomstig. Momenteel biedt Princes in Nederland het grootste assortiment aan MSC-gecertificeerde visconserven aan. Wereldwijd is Princes een van de grootste importeurs van tonijn.

In Nederland heeft Princes het afgelopen jaar haar MSC assortiment flink uitgebreid. Dit past bij de strategie om uiteindelijk een volledig verantwoord assortiment aan te bieden. En het sluit aan op de wens van de consument. Volgens onderzoek van Marine Stewardship Council vinden Nederlanders duurzaamheid belangrijker dan de prijs bij de aankoop van vis, schaal en schelpdieren.

Fishery Improvement Projects (FIP’s)

Princes behaalde in 2017 haar wereldwijde doelstelling om 90 procent van de tonijn van verantwoorde bronnen af te nemen. Het bedrijf was onder meer betrokken bij de lancering van twee Fishery Improvement Projects (FIP’s). Dit zijn projecten die visserijen helpen bij het verduurzamen van hun visvangst, met als doel om MSC-gecertificeerd te worden.

In april werd een FIP voor tonijn in de Indische Oceaan opgericht. Hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen 17 organisaties vanuit verschillende industrieën. In november ondertekende Princes bovendien samen met 7 andere organisaties een Memorandum of Understanding (MoU) voor de lancering van FIP voor een tonijn hengelvisserij in Senegal.

Verantwoord verkregen tonijn

Onder verantwoord verkregen tonijn verstaat Princes visserijen die zijn gecertificeerd volgens de normen van de MSC, of betrokken zijn bij tijdgebonden FIP’s met als doel het behalen van de normen die vereist zijn voor MSC-certificering. Dat geldt ook voor volledig traceerbare hengelvisserijen en -vangsten die zonder lokvlotten (Fish Aggregating Device / FAD) zijn gedaan.

Princes zegt dat het bedrijf zich jaarlijks vrijwillig laat monitoren door een onafhankelijke partij op de toezeggingen ten aanzien van de duurzaamheid van de tonijn. Ook wordt Princes apart gecontroleerd op naleving van de maatregelen van de International Seafood Sustainability Foundation.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *