Nieuws

Segio Herman sluit zich aan bij de NorthSeaChefs

1
NorthSeaChefs
©NorthSeaChefs

Het onderzoeksteam van de Belgische NorthSeaChefs breidt uit met twintig nieuwe chefs uit de cateringsector, hotelscholen en voor het eerst uit Nederland. Onder de nieuwe leden zitten namelijk de Zeeuwse chefs Sergio Herman en Syrco Bakker. Het doel van de NorthSeaChefs is om het duurzame gebruik verbeteren van onbekende en onbeminde Noordzeevis gevangen door Belgische vissers.

Sergio Herman: “Herman: “in Cadzand heb ik met Air Republic en Pure-C twee restaurants die pal aan de Noordzee liggen. Ik werk dus aan de bron en sta ook volledig achter het idee dat die Noordzee meer biedt dan enkel tarbot, griet of zeetong. Dat verhaal van met minder bekende en toch smaakvolle vissen werken, onderschrijf ik. Ook de waarde van bijvangst inzien, vraagt om een stuk opvoeding en bewustzijn. Daaraan wil ik graag meewerken.”

De NorthSeaChefs ontvangen zes keer per jaar een ‘blue box’. Hierin zit ongeveer tien kilo onbekende vissoorten en wetenschappelijke informatie waarmee ze in de keuken aan de slag gaan. De resultaten van hun culinaire experimenten komen daarna op de website te staan. Zo wil de organisatie de bekendheid en vraag naar duurzaam gevangen onbekende vis te vergroten. De vijftig chefs die verbonden zijn aan de NorthSeaChefs vertegenwoordigen zowel de klassieke als moderne keuken.

De NorthSeaChefs geloven dat hun activiteiten van de afgelopen vijf jaar hun vruchten afwerpen. Zo wordt steenbolk nu gewaardeerd door consumenten en niet langer als ‘waardeloze’ bijvangst ervaren. Ook het bewustzijn van het publiek rondom het waarderen van onbekende vissoorten is vergroot. NorthSeaChefs werkt hiervoor ook samen met de Belgische viswerker Gadus. Langs die weg komen minder bekende vissoorten in de koeling van Metro Cash&Carry te liggen.

 

Deel dit artikel

1 reactie op “Segio Herman sluit zich aan bij de NorthSeaChefs

 1. C H Dijkhuizen schreef:

  wij willen ook best mee werken aan dit project
  als vis handel
  en vis restaurateur
  wij zitten op het middelpunt in Nederland
  en willen ook graag hierin het middel punt zijn
  is dit mogelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *