Nieuws

Dit doen de vissen ín het pulskor-net

1
pulsvisserij
Still uit 'In het net', Wageningen Marine Research, YouTube

Wat gebeurt er nou eigenlijk precies bij dat pulsvissen? Raken de vissen verlamd, verkrampt of gaan ze dood? Nee hoor. Onderwaterbeelden van Pieke Molenaar (Wageningen Marine Research) laten het gewoon zien.

Door Cécile Janssen – Foodlog

Van elektrocutie is geen sprake, bezweert de Nederlandse visserijsector in alle toonaarden in het vorige week ingezette charme-offensief nadat het Europese Parlement in grote meerderheid vóór een verbod op pulsvissen had gestemd.

Vorige week mochten Europarlementariërs hun hand in een bak water steken om te ervaren hoe de schokjes van pulsvisserij voelen. “Het kietelt een beetje”, klonk het. Maar dan weet je nog steeds niet wat er in het net gebeurt.

Dat weet Pieke Molenaar, onderzoeker bij Wageningen Marine Research dus wel. Hij filmde vorig najaar met een GoPro-camera, ín het pulsnet van de TH 10, wat er onder water gebeurt. Vandaag zette hij de filmbeelden online op YouTube. En wat zie je nu precies? “Schol en schar vliegen direct naar achter, bijna in een rechte lijn richting de zak en komen ook niet meer terug. Maar tong probeert keihard terug te zwemmen”, legt Molenaar uit op Visserijnieuws.

Voor de pulsvisserij op tong maakt het tuig gebruik van een zogeheten ‘kramppuls’: “Tong krult op van de bodem en wordt zo gevangen”. Molenaar over zijn beelden: “De verkramping in het net is kort en niet te zien op de beelden. Het valt echt op hoe krachtig ze daarna weer tegen de waterstroom inzwemmen, soms zelfs meerdere keren. Deze wetenschap biedt ook perspectief om het pulstuig selectiever te maken door tong te scheiden van kleinere vis.”

Deel dit artikel

1 reactie op “Dit doen de vissen ín het pulskor-net

  1. Dat ziet er stukken beter uit als de vissen en andere bodemdieren die onze zandhandelaren in zee opzuigen en op de kust spuiten. Het publiek vindt het prachtig als duizenden vogels en tientalen zeehonden zich dan te goed doen aan versgemalen en doodgedrukte levende organisme. Hier zou men in Europa eens naar moeten kijken !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *