Nieuws

Vissersbranche is niet klaar voor de aanlandplicht

“Niemand is klaar voor de Europese aanlandplicht die komend jaar volledig van kracht wordt”. Dat meldt Visserijnieuws. Vissers en bestuurders roepen dit al jaren en zien dit nu bevestigd in de tussenrapportage het overkoepelende onderzoeksvervolgproject ‘Best Practices 2’. Het mijden van discards, vergroten van de maaswijdte en het verkleinen van de minimummaat  heeft allemaal maar een beperkt effect voor de tongvisserij.

“De chaos voor de kottervloot wordt compleet als er geen uitzonderingen komen, terwijl iedereen weet dat de aanlandplicht niet kán werken! Er moeten antwoorden op vragen komen, de tijd van naar het plafond staren is voorbij”, zegt Pim Visser, directeur VisNed. VisNed is penvoerder van het project.

De vissers van de pulskotter TX 94 testten vorig jaar netten met grotere maaswijdte. Klopt het idee dat vissers dan minder minder ondermaatse vis zouden vangen? De verschillen tussen een 80 en een 90 mm-kuil werden tijdens twee reizen gemeten. Hieruit bleek dat de vissers door de wijdere maaswijdte veel meer marktwaardige tong (14-25 procent) verloren, terwijl ze slechts 4 tot hooguit 25 procent scholdiscards spaarden.

Onderzoeker Pieke Molenaar van Wageningen Marine Research: ,,Wanneer je tongquotum leidend is en je die met 90 millimeter zou moeten opvissen, dan moet je dus meer zeedagen maken en vang je netto uiteindelijk meer scholdiscards!’’

Lees meer over dit onderzoeksproject op Visserijnieuws.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *