Nieuws

Eerste Oosterscheldekreeft naar Simonis

Oosterscheldekreeft

De veiling van de eerste Oosterscheldekreeft op de vismijn van Colijnsplaat bracht € 22.500 op voor War Child. Vishandel Simonis uit Scheveningen bracht het laatste bod uit en ging met de kreeft van 2 kilogram aan de haal.

Onder leiding van gelegenheidsveilingmeester en sterrenchef Edwin Vinke van De Kromme Watergang, bijgestaan door Johan van Nieuwenhuizen van UFA, werd tegen elkaar opgeboden. Eerst met 250 en later tot 2.500 euro volgden de biedingen elkaar op. Soms werd een dinerarrangement door Edwin Vinke of wijnproeverij van de Kreeftenwijn 2018 (BeauVignac Chardonnay) toegevoegd tot het ‘Eenmaal, andermaal, verkocht’ klonk.

Claudia en Jannis Brevet

Enkele uren eerder was in Zierikzee de eerste Oosterscheldekreeft opgevist. Na de regen van woensdag, scheen op deze donderdagmorgen de zon volop. Genodigden stapten na het openingswoord van de voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, Luit Ezinga, en de inauguratie van de Kreeftenkoningin 2018, Marianne Bout, aan boord van de Frisia om de Oosterschelde op te varen richting vissersboot de MS3. In aanwezigheid van onder anderen de Commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman, werd de eerste Oosterscheldekreeft opgehaald en aan Claudia en Jannis Brevet van driesterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen aangeboden. Een tweede kreeft werd aan boord van de Frisia bereid voor de genodigden. Chef-kok  Steffen Hamelijnck van Bistro De Kluiver uit Breskens zorgde voor een smakelijke amuse van deze Oosterscheldekreeft. Er was nog wel even twijfel of de kreeft wel goed genoeg zou zijn om opgevist te worden. Het water is nog maar 4 graden Celsius, terwijl de kreeften pas gaan lopen bij 6 graden Celsius. Er was echter verzekerd dat er een beperkte hoeveelheid opgevist konden worden. Het Oosterscheldekreeftseizoen loopt tot 15 juli.

Structuur

De Oosterscheldekreeft is qua structuur, smaak en kleur heel anders dan de Canadese kreeft of de gewone Europese kreeft. De vooruitzichten voor de handel zijn gunstig. “De vraag naar exclusieve producten als de Oosterscheldekreeft neemt al jaren toe,” aldus Johan van Nieuwenhuijzen, directeur van United Fish Auctions, verantwoordelijk voor de kreeftenhandel op de afslag van het Zeeuwse Colijnsplaat.

Edwin Vinke

Gelegenheidsveilingmeester Edwin Vinke werkt in zijn restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat vrijwel uitsluitend met streekproducten. Hij kijkt altijd uit naar het seizoen, want hij gebruikt alleen Oosterscheldekreeft, en geen Europese of Canadese kreeft. Vinke: “Voor ons is het seizoen erg belangrijk. Wij serveren de Oosterscheldekreeft zo naturel mogelijk. De smaak is fantastisch en verfijnd, die heeft niet veel nodig.”

War child

De opbrengst van de eerste veiling ging naar War Child. Vinke zet zich vaker in voor deze organisatie. War Child werkt in 14 landen aan een beter leven voor honderdduizenden oorlogskinderen.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *