Nieuws

De Noordzee krijgt een eigen ambassade

1

De Noordzee krijgt een eigen ambassade. Dit gebeurt op initiatief van het Parlement van de Dingen. De initiatiefnemers willen de dingen, planten, dieren en mensen in en rond de Noordzee een stem geven. Van 1 maart tot en met 28 juni bouwt en werkt de Ambassade aan een pleidooi namens de Noordzee. Ze roepen mensen op om moties in te dienen. Op 29 juni 2018 presenteren ze het pleidooi in Den Haag en wordt het overhandigd aan de Tweede Kamer.

Onderzoeksvragen

De volgende onderzoeksvragen staan centraal in de Ambassade:

  • Wat is in 2018 onze relatie met onze grootste publieke ruimte?
  • Hoe verbeteren we onze relatie met de Noordzee, ten gunste van menselijk en niet-menselijk leven en dat van toekomstige generaties?

Initiatiefnemer Thijs Middeldorp: “De zee verwondert en voedt ons, en roert zich altijd, op allerlei manieren. Met dit project geven we een stem aan de onzichtbare belangen van vissen, vogels en algen. En we onderzoeken de rol en invloed van diverse andere deelnemers: wat zeggen de windmolens, vissers en havens? De afgelopen jaren hebben we vanuit het Parlement van de Dingen geleerd hoe we antwoorden kunnen formuleren op dit soort vragen.”

Beleidsvisie Noordzee

Floris van Hest, directeur van Stichting de Noordzee en partner van de Ambassade, vult aan: “Juist in het jaar waarin de Rijksoverheid werkt aan een beleidsvisie op de zee voor de periode tot 2030, willen wij bijdragen aan de dialoog door zoveel mogelijk stemmen, ideeën en inzichten te laten klinken in het gesprek over de toekomst van de Noordzee.”

De Ambassade van de Noordzee is een initiatief van het Parlement van de Dingen en wordt gebouwd door Stroom Den Haag, Stichting De Noordzee, Building Conversation, The Ponies en Waag Society, met steun van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Gemeente Den Haag, Mondriaan Fonds en Bank Giro Loterij Fonds.

Deel dit artikel

1 reactie op “De Noordzee krijgt een eigen ambassade

  1. Dirk kraak schreef:

    Ik zou EMK vissers voor een gezonde zee ook toevoegen , er zitten veel wijze mensen in dit bestuur , vissers die al 35 jaar de Noordzee bevissen en beheren De Noordzee barst van de vis en biodiversiteit , hoe zien zij de toekomst van de Noordzee ? Hun angst vervuilende viskwekerijen en industriealicering met windmolens .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *