Nieuws

Noorse Lofoten vieren eerste skrei

Feest in Valberg! De skrei is aangekomen, ‘de vis die Noorwegen schiep’. Ieder jaar komen alle dorpelingen de eerste zaterdag van februari samen voor een maaltijd met skrei. Zo ook in andere dorpen op de Lofoten. Er valt ook echt wat te vieren, want deze vis heeft een historie, die reikt tot de Vikingen. In het dorpshuis van Valberg wordt in de keuken door de dames van de huisvrouwenvereniging moten skrei, kabeljauw uit de Barentszzee gekookt. Het is een traditionele maaltijd, mølje in het Noors, spreek uit ‘mulje’.

Misverstanden

Skrei is een vis die voor Nederland vaak tot misverstanden leidt. Dat komt omdat het over skrei en Skrei gaat, over de vis en de merknaam. Daarom de zaken op een rij: Noorwegen kent twee soorten kabeljauw. Kustkabeljauw, die in fjorden en langs de kust zwemt, en skrei, de kabeljauw uit de Barentszzee. De wateren rond de eilandengroep Lofoten zijn met zo’n 40 procent het belángrijkste voortplantingsgebied voor de skrei.

De vis skrei steekt genetisch anders in elkaar dan de kabeljauw langs de kust en is ook een ander soort kabeljauw dan in de Noordzee. Omdat deze kabeljauw lange afstanden zwemt, is ze wat groter en atletischer gebouwd. De skrei is wat grijzer, slanker en gespierder. En heeft doorgaans véél minder parasieten op zijn lever dan de familie die tussen het wier voor de kust verblijft en daarom ook geler tot roder van kleur is.

Skrei is ook een beschermde merknaam. Een speciale Skrei-patrouille checkt in Noorwegen of de kabeljauw aan alle strenge eisen voldoet om het keurmerk Skrei opgeplakt te krijgen. Doordat het Skrei-keurmerk geld kost, kan het in de winter voorkomen dat kabeljauw zonder keurmerk uit Noorwegen in de Nederlandse vishandel wel degelijk de vis Skrei is.

Vikingen

In Noorwegen wordt al eeuwen op skrei gevist en voor de Vikingtijd begon men de vis te drogen. Een gedroogde vis, of stokvis, is zeer gezond en kan tot zeker vijftien jaar na vangst gegeten worden. Stokvis stelde de Vikingen in staat lange ontdekkingsreizen te maken. Hierdoor werd het een belangrijk exportproduct en kwamen ze overal langs de Noorse kust naar de Lofoten om deel te nemen in de visserij. Honderden jaren maakte stokvis tot wel 80 procent van de export van Noorwegen uit.

Lees meer over de Skrei in het Vismagazine nummer 2. Nog geen abonnement? Sluit er één af.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *