Nieuws
Brexit

Mocht het tot een harde brexit komen en sluit Groot-Brittannië straks zijn zeegebieden voor vissers uit andere EU-lidstaten (waar het land vorig jaar al een voorschot op nam), dan zijn de gevolgen het grootst voor de Britten zelf. Bij ons wordt de vis duurder. De Engelsen verliezen banen in de viskwekerij en -verwerking en zullen een groot deel van hun wildvangst niet kwijt kunnen.

Door Cécile Janssen – Foodlog

Dat leert de uitkomst van een onderzoek door Wageningen Economic Research. In Groot-Brittannië krimpen de omvang van de viskwekerijen en van de visverwerkende industrie als gevolg van handelsmaatregelen. De Britten gaan meer wilde vis vangen, maar moeten die allemaal in eigen land kwijt zien te raken. De afzet zal te gering te zijn, zodat prijsdalingen zullen optreden.

Na het VK zullen de visserijsectoren van Ierland, Nederland en België het hardst getroffen worden. Zo’n 40% van de Belgische en Nederlandse vis is afkomstig uit Britse wateren. Alleen de Spaanse visserijsector zou er op vooruitgaan, omdat er minder concurrentie van Britse vissers is in de Spaanse zeegebieden. Het vasteland van Europa zal rekening moeten houden met duurdere vis omdat het de vangst uit Britse wateren moet missen; de verwachte prijsstijging is met 9% het hoogst in Ierland, denkt de WUR.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *