Nieuws

Kingfish Zeeland B.V. officieel geopend

Kingfish Zeeland

Drs. Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland, opende vrijdag 6 april officieel Kingfish Zeeland B.V. De viskwekerij kweekt de tonijnachtige vis Dutch Yellowtail Kingfish. De Bat: “Innovatie, duurzaamheid en aquacultuur zijn zaken, waar wij als Zeeuwen voorop lopen en trots op zijn. Kingfish Zeeland is daar een goed voorbeeld van”.

Voor de opening viste een drone een grote sleutel uit de Oosterschelde. Deze sleutel gebruikte De Bat voor de opening. Met het omdraaien van de sleutel werden de bassins gevuld met Oosterschelde-water. In dit gezuiverde water worden de ‘Kingfish’ vissen opgekweekt.

Duurzaam

De Yellowtail Kingfish wordt gekweekt in gezuiverd Oosterschelde water, ze krijgen organisch voedsel en geen antibiotica. De kweek vindt op duurzame wijze plaats met groene energie. Inmiddels is de Dutch Yellowtail beloond met het Groene Label van de Good Fish Foundation en is ook won de Horecava Innovation Award 2018.

Eigenaar Ohad Maiman zei tijdens de opening dat de realisatie van dit grootschalige project mede te danken is aan de medewerking van de provincie  Zeeland, de gemeente Noord-Beveland en alle toeleveranciers. Ook vertelde hij dat hij toevallig in contact kwam met Kees Kloet, een professional op het gebied van binnendijkse kweek en nu als operationeel manager van Kingfish opereert. Beider contacten waren de basis van de oprichting van Kingfish Zeeland B.V.

Succesvolle eerste kweek

 

De eerste kweek van de Yellowtail Kingfish vond vanaf juni 2017 plaats in het bijgebouw op het terrein van Kingfish Zeeland. Deze kweek was zo’n succes dat de directie van de kwekerij besloten heeft de vis een half jaar eerder (17 oktober 2017) dan gepland te introduceren aan de pers en inkopers.

Tijdens de officiële opening presenteerde ambassadeur-kok Mart Scherp van restaurant Scherp uit Middelburg, diverse amuses met de gekweekte vis. De vis is volgens Mart Scherp zeer bijzonder en veelzijdig te bereiden: “De vis kan gerookt worden, zoals zalm, kort gegrild/gebakken in pan of op BBQ, rauw als tartaar, dungesneden en gemarineerd, als Sashimi, of als Ceviche kort gegaard in citrus”.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *