Nieuws
pangasius

Vlees- en visproducenten krijgen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tot 10 juli om het ingrediënt ‘toegevoegd water’ op het etiket te zetten, schrijft de Volkskrant. Dat geldt voor alle producten waarvan minstens 5 procent van het gewicht bestaat uit toegevoegd water. De ingreep volgt op een steekproef door de Volkskrant, waaruit bleek dat Nederlandse producenten zich niet houden aan de Europese etiketteringswetgeving die al sinds 2014 geldt. De NVWA bevestigde dat verpakkingen niet van het juiste etiket zijn voorzien en gaf de producenten een deadline.

Het toevoegen van water aan vlees- en visproducten is niet verboden, maar het moet wel op het etiket staan. Volgens de producenten verbetert toegevoegd water de smaak en voorkomt het uitdroging. Onzin, vindt levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. Ze willen producten alleen maar verzwaren, en misleiden daarmee consumenten. Dat kan zelfs zo ver gaan, dat gekookte ham niet eens meer ham zou mogen heten, ontdekte de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop begin dit jaar al.

Bron: Foodlog

Deel dit artikel

1 reactie op “NVWA: Ingrediënt ‘toegevoegd water’ moet op het etiket

  1. ijsbrand schreef:

    Het worden spannende tijden voor de industrie maar niet in de laatste plaats voor de Dienst. Men moet wel goed beslagen ten ijs komen. Een toelichting hebben wij geplaatst op: http://www.scientanova.com/2018/04/23/1808-watertoevoeging-in-voedingsmiddelen-wordt-eindelijk-gehandhaafd/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *