Nieuws
Festival Weekend Woudrichem
Foto: Stichting Festival Weekend Woudrichem

Sinds 1971 organiseert Woudrichem tijdens het Hemelvaartweekend het Festival Weekend. Er is een jaarmarkt, kermis en een levend museum. De grote publiekstrekker is het Woerkums kampioenschap vis bakken op 10 mei.

Woerkum

Woudrichem, ook bekend als Woerkum, kent een rijke historie op het gebied van de riviervisserij. In 1362 kreeg het historische vestigingsstadje visrechten en tot 1900 verdiende een groot deel van de bevolking de kost in de visserij. Die oude historie herleeft tijdens het Festival Weekend. Sommige stands zijn net een miniatuurmuseum.

Ook tijdens het Woerkums kampioenschap vis bakken is de historie zichtbaar. Deelnemers kleden zich in vissertenue en versieren hun kraam met visnetten en andere visserij-attributen. De wordt gebakken op een houtkachel in een stalen bakpan. De deelnemers bakken verse vis, met name rode poon en zalm. Een jury keurt de gebakken vis. En ook het publiek krijgt volop de gelegenheid om te proeven. De 22e editie van dit bijzondere kampioenschap vindt plaats op 10 mei van 11.00-17.30.

Levend museum

Rondom het Visserijmuseum Woudrichem is op 12 mei van alles te beleven. Ter gelegenheid van de opening van het museumjaar is er een Levend museum. Diverse onderdelen en oude ambachten van het museum worden naar buiten gebracht. Vrijwilligers laten het publiek onder andere zien hoe je zeil maak, netten breidt en manden maakt en bemand door vrijwilligers. Ook vindt het jaarlijks kampioenschap Werpzak werpen plaats.

Op 12 mei vindt ook een ander vast onderdeel van het Festival Weekend plaats. De jaarmarkt, die dit jaar voor de 48e keer plaatsvindt. De 120 kramen zijn een afwisseling van brocante en foodtrucks. Het streekproduct staat centraal. Dit jaar komt onder andere Stichting Behoud Weervisserij naar Woudrichem met de enige Nederlandse ansjovis. ‘s Ochtends is er een rommelmarkt voor kinderen.

Het Festival Weekend wordt georganiseerd door Stichting Festival Comité Woudrichem. Het doel van deze stichting is de promotie van Woudrichem en de herinnering aan de visserij levend te houden. Alle informatie over het festival staat op hun website.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *