Nieuws
NK Oestersteken

Volgens de Australische oesterkweker Bernie Cornell is de 4-jarige Jack de onbetwiste wereldkampioen onder de oesters. Cornell hoopt dat zijn koester-oester Jack toegelaten wordt tot het Guinness Book of Records.

Door Cécile Janssen – Foodlog

Oesterkweker Bernie Connell presenteerde zijn 4-jarige oester, die hij ‘Jack’ genoemd heeft, zaterdag tijdens het Narooma Oyster Festival aan de zuidkust van Australië (New South Wales). Tijdens het festival strijden lokaal gevangen oesters om het huidige Guinness Wereldrecord te breken.

Connell heeft er alle vertrouwen in dat zijn Jack gaat winnen. In amper vier jaar tijd groeide zijn Jack, een Sydney rock oyster (de lokale oestersoort Saccostrea glomerata) uit tot een reuzenschelp van 25,4 centimeter lang, 12,7 cm breed en 10,16 cm lang, bij een gewicht van 1,97 kilo. De huidige wereldkampioen is een Deense oester van naar schatting 15 à 20 jaar oud die 35,5 centimeter lang en 10,7 centimeter breed is en, mede dankzij 5 andere oesters die er op groeien 1,62 kilo weegt.

“Als mijn oester wereldkampioen wordt, zal ik hem niet verkopen”, vertelde Connell aan de festivalorganisatoren. “Ik laat hem groeien.” Ook hoeft Jack niet bang te zijn dat zijn eigenaar hem op gaat eten. Het is dan ook maar de vraag of je er iemand een genoegen mee doet. Australische oestereters krijgen gemiddeld een 100 à 300 gram wegende oester voorgeschoteld. Bij ons zijn we ze wat kleiner gewend (gemiddeld weegt een oester tussen de 50 en 200 gram vleesgewicht). Ook een Australische oestereetster zegt dat ze zich liever bij de kleintjes houdt: zo’n grote oester slurp je niet in één keer naar binnen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *