Nieuws

Eerste editie Urker Vis Food Festival

1
Urk

Dit jaar vindt voor de eerste keer het Urker Vis Food Festival plaats. Tijdens dit culinaire foodfestival speelt vis de hoofdrol. Het Urker Vis Food Festival is op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni in het historische havengebied van Urk. De organisatie wil graag dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

Urk en vis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds de 18e eeuw is vis een belangrijkste bron van inkomsten voor Urk. Veel Urkers visten op de Zuiderzee of werkten in de visverwerking en de vishandel. En dat is nog steeds zo. Alleen trekken de vissers nu naar de Noordzee. De zoute Zuiderzee is immers door de afsluiting met de afsluitdijk verandert in een zoet IJsselmeer.

Een Vis Food Festival past dus uitstekend bij Urk. Tijdens dit festival staan er vele Foodtrucks van Foodondernemers uit Urk en omgeving in de historische haven. Zij zorgen voor een keur van visgerechten voor de bezoekers. Gerechten zoals Ceviche van Noordzeevis, gambashakers en frongo’s, friet met vistoppings, vistaquito’s en vis-O-fire, scholschuitjes en zalmhapjes. Ook is er een verse-vis-tafel.

En er is niet alleen vis op het festival. In de haven liggen de traditionele vissersschepen en authentieke botters. De botters gaan de strijd met elkaar aan in de Ansjoop- en botterrace. Deze jaarlijkse zeilwedstrijd vindt plaats in de periode dat er vroeger op ‘ansjoop’ (ansjovis) werd gevist in de Zuiderzee. Dat verklaart meteen de naam van de race. Daarnaast is er live muziek, een theatertour op het voormalige eiland, cultureel vermaak op het festivalterrein en vermaak voor de kinderen.

Het Urker Vis Food Festival vindt plaats op vrijdag 15 juni 2018 van 17.00 tot 23.00 uur en zaterdag 16 juni 2018 van 12.00 tot 18.00 uur. De stichting Urker VIS Food Festival werkt voor dit evenement samen met lokale en regionale ondernemers. Het doel is de promotie van visfood en het behoud en stimulering van de Urker kunst, cultuur en geschiedenis.

Deel dit artikel

1 reactie op “Eerste editie Urker Vis Food Festival

 1. Albert Bakker schreef:

  Dit is een super initiatief.
  Laten alle Urkers en Urkerinnetjes de Urker kleding uit de kast halen en dit showen.
  Ook uitnodigen om hun klederdrachten te showen alle oude vissersplaatsen rond het IJsselmeer .
  Dit geeft meer cachet.
  De visfileer wedstrijd is ook een passend element.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *