Nieuws

Woerkums Kampioenschap vis bakken

Festival Weekend Woudrichem
Foto: Stichting Festival Weekend Woudrichem

Op Hemelvaartsdag vond in Woudrichem voor de 22e keer het Woerkoms kampioenschap vis bakken plaats. De 25 ambachtelijke visbakkers bakten in totaal zo’n 750 kilo vis. Een zeskoppige jury onder leiding van Johan Cambee wees uiteindelijk Jannie Timmermans als winnaar aan.

De 80-jarige Johan Combee was bij alle edities van het Woerkoms kampioenschap vis bakken aanwezig. Niet alleen als jurylid maar ook als deelnemer. Hij won namelijk de eerste editie. Samen met de andere juryleden keurde hij de gebakken rode poon in de jurytent. De kwaliteit was minder dan vorig jaar. “Dat zit, denk ik, toch in de kwaliteit van de vis” zegt hij tegen het Brabants Dagblad.

Alle deelnemers bakten de vis op ambachtelijke wijze. Namelijk in een stalen pan op een houtkachel of gasbrander. De jury en de deelnemers zijn het eens over het geheim van een goed gebakken visje. De olie moet de juiste temperatuur hebben. Het bakken van een vis is ‘een vak’ waarbij ‘het gevoel’ een belangrijke rol speelt.

Tijdens het Woerkums Kampioenschap vis bakken herleeft de historie. De vis wordt niet alleen op ambachtelijke wijze gebakken. Ook zijn de stands versierd met netten en andere visserijattributen en zijn de deelnemers gekleed in visserskledij. De combinatie van de historie van de visserij en de sfeer van de oude vestingstad Woudrichem trekt jaarlijks veel bezoekers. Ook dit jaar trokken weer duizenden bezoekers langs de kraampjes.

Het Woerkums Kampioenschap vis bakken is onderdeel van het Festival Weekend in Woudrichem. Andere activiteiten waren de jaarmarkt met allerlei streekporducten, het Levend Museum en het jaarlijks kampioenschap Werpzak werpen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *