Nieuws
zalmprijs

Vorige week bereikte de prijs van een kilo Noorse exportzalm €8,35. Een absolute piek, volgens het FD. Bloomberg legt uit hoe dat komt.

Door Cécile Janssen – Foodlog

De hoge prijs hangt samen met een tegenvallende productie in Noorwegen; door de koude winter groeien de zalmen minder hard. In tegenstelling tot eerdere berichten van de FAO die van de verwachting uitgingen dat er genoeg zalm zou zijn, viel ook in Chili (na Noorwegen de tweede producent ter wereld) de productie tegen. Daardoor ontstaat een schaarste, die wereldwijd de handelsprijzen opjaagt. Onderwijl stijgt bovendien de vraag; in Zuid-Korea, Taiwan en China lag die dit eerste kwartaal 40% hoger dan vorig jaar. Dat gecombineerde effect veroorzaakt de hoge prijzen.

Tel daarbij op dat de kwekers zich nadrukkelijk willen houden aan de strenger geworden regels én consumenteneisen ten aanzien van het gebruik van antibiotica en “de zalmprijs explodeert”, schrijft De Standaard. Daarom valt er, zegt een visgroothandelaar, vandaag in Noorwegen “meer geld te verdienen met zalm dan met olie”. Van alle zalm profiteert de Noorse het meest van de hoge prijzen omdat de Noren bekend staan om hun kwaliteit.

De consument is gewaarschuwd: zalm wordt flink duurder in de winkel.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *