Nieuws

AD stopt met haringtest

haring

De AD-Haringtest stopt. “Nu het haringseizoen er weer aankomt rijst de vraag of de AD Haringtest ook weer terugkeert. Nee, die keert niet terug” schrijft hoofdredacteur Hans Nijenhuis is het AD van 1 juni. Ook de andere nationale smaaktests, zoals de Oliebollen- en de Friettest, komen niet meer terug in de krant.

Kritiek AD-Haringtest

De AD-haringtest van 2017 kreeg veel kritiek. Tilburgse wetenschapper Ben Vollaard deed onderzoek naar de test omdat de regio Rotterdam hoger scoorde. Hij oordeelde dat er sprake was van belangenverstrengeling omdat keurmeester Aad Taal van de AD-haringtest ook verbonden was aan visgroothandel Atlantic. Volgens Vollaard kregen visverkopers die haring van groothandel Atlantic afnamen een hoger cijfer dan anderen. Ze scoorden een 9 of hoger, terwijl anderen gemiddeld een 5,5 kregen, berekende Vollaard.

Het AD kan zich niet vinden in de conclusies van Vollaard. Nijenhuis: “De ernstigste beschuldigingen betroffen de Haringtest en repten van gebrek aan objectiviteit en zelfs belangenverstrengeling bij onze keurmeesters. Een onderzoeker van de Universiteit van Tilburg, Ben Vollaard, ging hierin het verst. Hij heeft geen bewijs geleverd en AD heeft besloten tegen Vollaard een officiële klacht in te dienen bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de universiteit. Onze klacht: hij baseerde zijn onderzoek deels op foutieve gegevens en berekeningen.”

Een ander punt van kritiek was dat de negatieve oordelen vaak gepaard gingen met grievende teksten. “Ook wij vonden bij nader inzien dat we die beter anders hadden kunnen formuleren. Scherpe recensies kunnen misschien amusant zijn, maar zoals ik in december al in de krant schreef: leedvermaak is geen vermaak” aldus Nijenhuis.

Nieuwe Nationale Haringtest

Dit betekent niet dat er dit jaar geen haringtest is. Brancheorganisaties Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) en de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) organiseren een nieuwe Nationale Haringtest. De consument bepaalt in deze test waar de lekkerste haring per provincie verkrijgbaar is.

Lees ook:

CVAH en VNV lanceren Nationale Haringcampagne 2018 (31 mei 2018)

Rechter gaat zich over de AD-haringtest buigen (

Regio Rotterdam scoort hoger in de AD haringtest (

 

Meer informatie: Publishimpuls

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *