Nieuws

Restaurants die claimen een verantwoorde menukaart te hebben, serveren vaak niet-duurzame vis. Dit blijkt uit onderzoek van de Good Fish Foundation (GFF). Van de 500 onderzochte restaurants had minstens 81 procent een vissoort op de menukaart staan die rood scoort op de VISwijzer.

Het onderzoek

Op Wereld Oceanen Dag (8 juni) presenteert de Good Fish Foundation een grootschalige analyse van de duurzaamheid van vis in restaurants. De organisatie onderzocht de menukaarten van 500 restaurants die in 2016 op restaurantsite Dinnersite hadden aangegeven met de VISwijzer te werken.

Op 81 procent van deze menukaarten stond ten minste één vissoort die rood scoort op de VISwijzer. Van deze 81 procent heeft 32 procent één rode vissoort op de kaart staan, 30 procent heeft twee rode vissoorten en de overige 19 procent heeft drie of meer rode vissoorten op de kaart staan.

Score rood op VISwijzer

De score ‘rood’ op de VISwijzer betekent dat een vis meerdere duurzaamheidsproblemen heeft, zoals overbevissing, schade aan de zeebodem of milieu-impact door de kweek. De belangrijkste ‘rode’ vissoort die geserveerd wordt is de tropische garnaal (gamba), die de Good Fish Foundation op 61 procent van de menukaarten aantrof

Ook verse tonijn (dat is meestal geelvin, maar kan ook blauwvin of bigeye tonijn zijn) scoort vrijwel altijd rood en staat op 31 procent van de menukaarten. Daarnaast staat op 15 procent van de menukaarten paling. Paling is een ernstig bedreigde diersoort en er is nog geen duurzame visserij of kweek mogelijk. Ook rode soorten als rog, spiering, zwaardvis en botervis werden gevonden op menu’s.

Verduurzaming Horeca

Vier op de vijf chefs geven in een telefonische enquête aan dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp is in hun bedrijfsvoering. De intentie om te verduurzamen is er maar, maar dit is nog niet terug te zien op de menukaarten.

Christien Absil, directeur van de Good Fish Foundation: “Deze chefkoks willen wel verantwoorde vis op de kaart maar het lukt niet door gebrek aan kennis en informatie. Daarnaast hebben de meeste leveranciers nog geen duidelijk aanbod van duurzame vis, uitzonderingen daargelaten. Wij vrezen dan ook voor de menukaarten van restaurants die er nog niet mee bezig zijn.’ aldus GFF.

Duurzame vis

Uit het onderzoek blijkt ook dat er restaurants zijn die het wel goed doen. Bij restaurant Bluespoon in Amsterdam hebben duurzame producten de hoofdrol, ook duurzame vis. Vrijdag 8 juni presenteert chef-kok Sander Bierenbroodspot op Wereld Oceanen Dag zijn ‘Good Fish Dish’ en wordt hij gehuldigd als ambassadeur voor het horecaprogramma Chefs voor Goede Vis van de VISwijzer.

Bierenbroodspot maakt zijn ‘Good Fish Dish’ van duurzame makreel. Sander laat zich inspireren door de zee en vertelt graag het verhaal achter de duurzame vis op de kaart, een perfecte match met de Good Fish Foundation. Van elk verkocht Good Fish dish doneert Bluespoon één euro aan de VISwijzer.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *