Nieuws

Jubileumeditie Walvisweken van start

Walvisweken
© Scheepsvaartmuseum

Dit weekend (14 juli) gaat de vijfde editie van de Walvisweken van start. Van 14 juli t/m 2 september staan Het Scheepvaartmuseum, Zaans Museum, Museum In ‘t Houten Huis, Ecomare en Museum Kaap Skil in het teken van de walvis. De bezoekers leren niet alleen van alles over de walvis, maar ook alles over het belang van schone en plasticvrije oceanen.

Speciaal voor de Walvisweken werd bij Het Scheepvaartmuseum een walvisstaart van een Groenlandse walvis van 4 meter geplaatst. Deze soort komt eigenlijk niet voor buiten zijn natuurlijke leefomgeving, de Noordpool. Toch is er in april 2017 een Groenlandse walvis aan de Nederlandse kust gezien.

Programma Walvisweken

De musea hebben van alles op het programma staan. Bezoekers kunnen hun walvissenkennis testen met de WWF Walkwis. Het team van SOS Dolfijn is aanwezig met hun reizende walvisziekenhuis en in de sloepen van Plastic Whale kunnen kinderen het plastic afval rondom het Scheepsvaartmuseum opvissen. In het museum is een gids die alles vertelt over walvissen. Dagelijks is er voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar het kleuterprogramma ‘vissen is dol fijn’. En de 22-jarige Anne-Goaitske Breteler geeft een familielezing waarin zij vertelt over haar boek ‘de traanjagers’

In Museum In ‘t Houten Huis kunnen families op 15 augustus mee met een museumboot inclusief walvisverteller of deelnemen aan de historische walvisvaartwandeling. Het Zaans Museum organiseert een historische walvisfietstocht. En op Texel is op 8 augustus een walvisdag bij Ecomare en op 9 augustus bij museum Kaap Skil.

World Press Photo

Van 23 juli tot 7 september exposeert Het Scheepvaartmuseum i.s.m. World Press Photo een selectie beelden uit de thema’s natuur en milieu 2016-2018. Er worden onder andere foto’s getoond die de impact van de plastic soep in de oceanen weergeeft. Deze expositie is gratis toegankelijk op het Open Pleyn in Het Scheepvaartmuseum.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *