Nieuws
Rokerij Hoeks & Heerlijk

Rokerij Hoeks & Heerlijk is een ambachtelijke visrokerij opgericht door Johan Leerdam uit Hoek van Holland. Het bedrijf is de eerste rokerij die ambassadeur van Noordzeevis uit Scheveningen is geworden.

Rokerij Hoeks & Heerlijk

Het roken is ontstond bij Leerdam uit een hobby en groeide uit tot een passie. Het groeide uit van rookfeesten voor vrienden en kennissen tot een eigen rokerij. Bij Rokerij Hoeks & Heerlijk wordt het roken nog op de ambachtelijke manier uitgevoerd. Dat betekent: het pekelen van de vis, het langzaam drogen en het roken met beuken- of eikenhout.

Leerdam: “Als kleine jongen ging ik graag op vakantie met mijn familie naar Enkhuizen. Een van de redenen dat ik daar graag kwam, is vanwege de verse paling die ik daar kon eten. Mijn familie zit van oudsher in de palingvisserij, dus het zit echt in m’n bloed. Toen ik een aantal jaar geleden opnieuw in aanraking kwam met het roken van vis was ik verkocht. Een oudere man uit Monnikendam leerde me de kneepjes van het vak en heeft me alle tips en tricks bijgebracht.”

Noordzeevis uit Scheveningen

En naast het roken van paling, rookt Leerdam nu ook makreel, poon en schar. “Gaandeweg zal ik steeds meer soorten Noordzeevis gaan roken” aldus Leerdam. Daarom ontving hij de oorkonde voor zijn ambassadeurschap van Noordzeevis uit Scheveningen uit handen van Barry Verbeek, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen zet zich in om Noordzeevis uit Scheveningen geliefd te maken in de gehele keten; van visser tot consument. Het doel is om de consumptie van Noordzeevis uit Scheveningen stimuleren door deze vis herkenbaar te maken en de verkrijgbaarheid ervan te vergroten.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *