Nieuws

Het officiële gedeelte van de Dag van de Nederlandse Visserij in Stellendam kende afgelopen zaterdag, 7 juli, één hoofdthema: voedselverspilling. “We zullen het elke spreker vandaag horen zeggen”, zei Agnes Leewis, directeur van het Visbureau, die deze dag organiseerde, dit keer in samenwerking met United Fish Auctions.

Het evenement, dat elk jaar in een andere vissersplaats wordt gehouden, viel samen met Vlaggetjesdag rond de haven en visafslag van Stellendam. “Na een serieus gedeelte, volgt straks het feest”, aldus Leewis. De haven lag vol met versierde kotters, die ‘s middags in optocht over het Haringvliet zouden varen. Maar de morgen was bedoeld voor een samenkomst van de visbranche.

Carola Schouten

Na het welkomstwoord van Agnes Leewis, kwam burgemeester Grootenboer aan het woord. Zij heette alle aanwezigen welkom in haar gemeente, Goeree-Overflakkee. “Ik ben trots dat we dit jaar dit netwerkevenement hier hebben, maar eigenlijk gaat het hier het hele jaar over vis en visserij.” De burgemeester wees op de visserijschool, het innovatiecentrum en natuurlijk de visafslag. “Samenwerking speelt een sleutelrol. Zo kunnen we de voorsprong die we hebben ook behouden.”

Hoofdgast van de dag was minister van LNV Carola Schouten. De minister behandelde thema’s als duurzaamheid, samenwerking en natuurlijk het tegengaan van voedselverspilling. “We moeten kijken naar wat kan en de juiste balans vinden”, aldus Carola Schouten. Ze benoemde enkele vernieuwingen als camera’s aan boord, de samenwerking van acht bedrijven in Aqua Valley en de Taskforce Circulaire Economie in food, die in het leven is geroepen. Daarnaast beloofde de minister zich in Brussel hard te maken voor het behoud van de pulskorvisserij.

Taskforce Circulaire Economie in food

Toine Timmermans van de WUR is betrokken bij de Taskforce en zijn verhaal nam de toehoorders mee in de wereld van getallen rond voedselverspilling. De uitdaging is om dit met 50% verminderd te hebben in 2030. “Een hele uitdaging, maar noodzakelijk”, aldus Timmermans. Onder het thema ‘Verspilling is verrukkelijk’ noemde Timmermans mogelijkheden om voedsel dat ‘over datum’ is of niet de juiste ‘cosmetische vorm’ toch bij consumenten terecht te laten komen. “Daarvoor moeten we bedrijven activeren”, aldus Timmermans.

Paneldiscussie

Onder deskundige leiding van Agnes Leewis liet een vierkoppig panel van deskundigen uit de hele keten zijn licht schijnen over het thema. Johan Nooitgedagt (aanvoer), Guus Pastoor (handel-verwerking), George Verberne (ondernemer-Jumbo) en Gea Bakker ( stakeholders-Rabobank) waren unaniem dat voedselverspilling moet worden tegengegaan. “Maar de THT-datum is aan regelgeving onderhevig, aldus Verberne. Nooitgedagt stelde dat aan aanvoerzijde geen verspilling is. “Als te kleine vis overboord gegooid wordt, komt het ten goede aan de natuur en is het niet verspild.” Bij de Rabobank staat foodwaste op de agenda, aldus Gea Bakker en Guus Pastoor oordeelt dat er zoveel mogelijk van vis verwaard moet worden.

Vlaggetjesdag

Na het officiële gedeelte was het tijd voor een drankje en een lunch, “met veel vis”, aldus Agnes Leewis. Daarna trok een stoet naar de haven, waar veel versierde kotters lagen te wachten op de afvaart om 14.00 uur. Een lange stoet voer over het haringvliet, onder luid getoeter en met vele gasten aan boord. Het prachtige weer zorgde voor een gezellige en gemoedelijke sfeer aan boord.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *