Nieuws

Zeeuwse oesters op Amerikaans feestje

4 juli, Independence Day voor de Amerikanen en dat werd gevierd in de gloednieuwe Amerikaanse ambassade in Den Haag/Wassenaar. Dit voorjaar werd het pand aan de Lange Voorhout in het centrum van Den Haag verruild voor een prachtig en duurzaam pand in een lommerrijke omgeving. Onder de ruim 700 genodigden was ook Vismagazine. Dit naar aanleiding van meerdere artikelen over de Amerikaanse visbranche en de handel in vis en visproducten die tussen Nederland en Amerika plaatsvindt. Hopelijk wordt eind van dit jaar de export van schaal- en schelpdieren tussen Amerika en Nederland weer opengesteld.

Oesterij

Wie daar erg naar uitkijkt is Jean Dhooge van De Oesterij. Hij was op uitnodiging van de ambassade met bakken vol verse oesters gekomen en de gasten lieten zich de zilte Zeeuwse lekkernij goed smaken. “Ik heb mensen van de ambassade op bezoek gehad bij De Oesterij. Ik denk dat ik daar deze uitnodiging aan te danken heb”, aldus een lachende Jean Dhooge. Hij hoopt zijn oesters te kunnen gaan exporteren naar Amerika als de markt daar weer opengesteld wordt. Naast Dhooge had de Marriot Hotelketen een enorme tonijn (51 kilogram) laten aanrukken (“zondag gevangen en per vliegtuig naar Nederland gevlogen”). Ook hier lange rijen om een bordje tonijn met wasabicrème en wakame te bemachtigen. Onder de vele drankjes was ook de witte wijn van De Kleine Schorre, een wijnhoeve uit Zeeland. De Schouwen-Duiveland ‘gris’ vond gretig aftrek. Natuurlijk horen op een Amerikaans feestje ook hamburgers, donuts, ijs en koffie.

Officieel gedeelte

Op een verjaardag (Amerika vierde zijn 242e verjaardag) wordt gezongen en hoort taart. Beide volksliederen werden ten gehore gebracht, de vlaggen van beide naties gehesen en een enorme verjaardagstaart van 6 lagen werd aangesneden. Bovenop de taart het vignet van Route 66. Geen 242 kaarsjes, maar wel de cijfers 242 in gouden marsepein. De ambassadeur van Amerika in Nederland, Peter Hoekstra hield een toespraak, waarna hij de taart aansneed en iedereen kon delen in de feestvreugde. (foto’s US embassy)

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *