Nieuws

Zeker Zeeuws keurmerk voor VPG Zeegroente

VPG Zeegroente
Foto: Flickr*

VPG Zeegroenten uit Krabbendijke heeft het keurmerk Zeker Zeeuws Streekproduct gekregen voor zijn lamsoren en zeekraal. Het familiebedrijf oogst deze zeegroenten dagelijks van de zandplaten in de Westerschelde. De lamsoren en zeekraal uit de Zeeuwse wateren zijn verkrijgbaar van april tot en met september.

Zilte groente

Lamsoren en zeekraal zijn zogenaamde zilte groenten, die boordevol gezonde voedingstoffen zitten. De groenten groeien op zandplaten in de Zeeuwse Wateren. VPG Zeegroenten verbouwt en oogst deze producten van Plaat van Walsoorden. Dit gebeurt zonder bemesting en bestrijdingsmiddelen. De groenten worden vers gesneden op de platen. Het snijden gebeurt handmatig met een zeis of een mes. De zeegroenten worden aan de basis afgesneden zodat de wortels intact blijven.

Lamsoor

Lamsoor is een plant uit de standkruidfamilie, ook wel zeeaster genoemd. Lamsoren groeien in kwelders en gebieden die door de getijde af en toe worden overstroomd door zeewater. Als de lamsoren onder water staan neemt de plant het zoute water op. Hieraan dankt de lamsoor zijn de zilte smaak. Voor het oogsten van de lamsoren wordt een puntmes gebruikt.

Zeekraal

Zeekraal komt uit de amarantenfamilie. De plant groeit in zoutmoerassen, op stranden en tussen mangroven. Zeekraal lijkt een beetje op een mini-cactus zonder scherpe stekels. Op de plaat van Plaat van Walsoorden groeit de zeekraal tussen de lamsoren. Er wordt een bakzeis gebruikt om de zeekraal te oogsten.

VPG Zeegroenten

Van Pagee Zeegroenten (VPG Zeegroente) is opgericht in 2010. De onderneming komt voort uit een familiebedrijf wat al sinds 1971 in de sector werkzaam is. Het bedrijf oogst zeekraal en lamsoren van april tot en met september. In de maanden daartussen leveren ze geïmporteerde zeekraal uit Mexico en Israël.

Zeker Zeeuws Keurmerk

Dit Zeeuwse keurmerk staat voor 100 procent regionale herkomst (provincie Zeeland inclusief kust en binnenwateren) van grondstoffen, be- en verwerking in de streek en maatschappelijk verantwoord (duurzaam) produceren (MVO).  Alle producten krijgen met het Zeeuwse keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Nederlands Streekproduct van Stichting Streekeigen Producten Nederland.

Foto: Rob Oo, Fresh green salad, Flickr

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *