Nieuws

Kokkels sterven massaal op droogvallende platen

kokkelsterfte
Foto: Wikimedia*

Op de droogvallende platen van de Waddenzee, Oosterschelde en Westerschelde zijn de afgelopen zomer extreem veel kokkels gestorven. Dit is vastgesteld door onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) en visserijkundige ambtenaren in de periode van 25 juli tot 15 augustus. De lange hittegolf is waarschijnlijk de oorzaak.

Kokkelsterfte

Onderzoekers constateerden dat de droogliggende delen in de Nederlandse kustwateren waren “bezaaid met stervende en pas gestorven kokkels, al dan niet met het vlees nog in de schelpen”. Volgens WMR is dit de ergste kokkelsterfte sinds 1990, toen werd gestart met het in kaart brengen van de kokkelstand. Het zal jaren duren voordat de kokkelstand weer is hersteld.

Dit is slecht nieuws voor vogels en vissers. Voor de scholekster zijn kokkels een belangrijk onderdeel van het dieet. Voor de handkokkelvissers in de Waddenzee betekent dit dat er nog minder kokkels zijn om op te vissen.

Extreme warmte

De meest voor de hand liggende oorzaak voor de massale kokkelsterfte is de warme zomer.  “Als een ziekte of milieuvervuiling de boosdoener was geweest, dan zou de sterfte waarschijnlijk meer plaatselijk zijn”, zegt WMR-onderzoeker Karin Troost. “Daarnaast heeft de sterfte zich voorgedaan aan het eind van de buitengewoon lange hittegolf. Op 27 juli werd in Vlissingen een maximum temperatuur van 36,8°C gemeten.”

Een Portugese studie stelde in 2015 vast dat 100 procent van de kokkels stierf als ze zes uur lang werden blootgesteld aan een temperatuur van 35°C. Visserijkundige ambtenaar Harry Heidekamp mat op 2 augustus een maximale temperatuur van 30,9°C gemeten in het laagje zeewater dat bij laagwater nog op een plaat in de Oosterschelde stond, terwijl die dag in Vlissingen een maximale luchttemperatuur van 25,6°C werd gemeten.

Nader onderzoek

Om een ziekte of infectie uit te sluiten zijn er in samenspraak met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit in de Oosterschelde monsters genomen. Deze worden onderzocht bij het Laboratorium voor vis-, schaal- en schelpdierziekten van Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad. De uitkomsten worden begin september verwacht.

Bron: Wageningen Marine Research
Foto: Kokkels uit de Noordzee, Wikimedia

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *