Nieuws

Mosselen eten in de Oosterschelde

Eindelijk zijn ze er: de nieuwe bodemcultuurmosselen. Een aantal weken later dan ‘normaal’, maar wat heet normaal in de natuur. De schelp is wat kleiner maar met 30-34 procent vlees zeer goed gevuld. “Moddervet”, vindt mosselkweker Leon Praet.

Zo’n honderd genodigden werden door Tilly Sintnicolaas van het Mosselbureau welkom geheten op de YE100 in de Koningin Julianahaven van Yerseke. De boot zou uitvaren naar de bodempercelen en de onderzeeër Drebbel zou de eerste mosselen opvissen.

Tijdens de tocht vertelde Addy Risseeuw van de PO Mosselcultuur dat na ruim 20 jaar de ‘bakens verzet’ gaan worden in de mosselkweek. Er is een optimalisatieplan gemaakt voor de bodemmosselcultuur, waarin zowel kwekers, het ministerie van LNV en Rijkswaterstaat hebben samengewerkt. Het is een grote stap voor de sector, die de opbrengst van de percelen het laatste decennium met 50 procent zag afnemen. Er moest dus iets gebeuren.  Er worden nieuwe percelen aangewezen. “Niet meer maar betere percelen”, aldus mosselkweker Cees Otte. 85 procent van de kwekers staat achter het plan.

Mossellunch

Het duurde even voordat de onderzeeboot de mosselen had opgevist, maar aan boord werd er direct gretig van geproefd. Kleine schelp, maar goed gevuld en lekker. ‘Nu moeten we de consument er nog van overtuigen dat een kleine mossel met veel vlees misschien wel beter is dan een grote schelp met een kleine mossel’, was de conclusie van de kwekers. Peter Vlyminck van de Vlaamse foodtrucksensatie Jean sur Mer had aan boord al wat mosselgerechtjes bereid en aangekomen op de Speelmansplaat, die enkele uren per dag droogvalt, werd een mossellunch bereid voor de gasten.

Winnaars

Aan boord niet alleen vertegenwoordigers van de sector en pers, maar ook consumenten die meegedaan hadden aan een winactie op Facebook. Zij moesten aangeven waarom zij bij deze dag aanwezig moesten zijn. Ook voor deze winnaars werd het genieten op de boot en van de mosselen. “Ik ga dit winnen, want ik ben gek op alles uit de zee”, had een van de deelnemers ingevuld. Ze genoot samen met haar gezelschap zichtbaar van deze dag. Het was ook prachtig weer en het verhaal van de mosselen werd aandachtig aangehoord. De opzet van het Mosselkantoor om meer Nederlanders aan de mosselen te krijgen lijkt dan ook geslaagd.

 

Vanuit de onderzeeboot werden opnames gemaakt van de mosselbanken onder water. Bekijk hier de beelden.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *