Evenementen

De zesde editie van het NK Oestersteken

Nederlands Kampioenschap Oestersteken
© Krijn Verwijs Yerseke B.V.

Drie dagen voor de opening van het Belgisch en Nederlands oesterseizoen barst in Bruinisse op 17 september de strijd los om het Nederlands Kampioenschap Oestersteken. De winnaar van deze zesde editie vertegenwoordigt Nederland eind september tijdens het wereldkampioenschap in het Ierse Galway.

Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Het Nederlands Kampioenschap heeft twee rondes. Tijdens de voorrondes moeten de oesterstekers zo snel mogelijk 25 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze openen. De winnaats gaan door naar de finale waar ze opnieuw 25 stuks Platte Grevelingen Oesters opensteken. Niet alleen de snelheid is belangrijk bij het oestersteken, ook de zorgvuldigheid. Er mag namelijk geen schelpgruis in de oester terecht komt.

Een jury beoordeelt de kwaliteit. Deelnemers kunnen pluspunten verdienen als de oester volledig geopend en consumptie gereed is. Als het oestervlees is beschadigd of als er gruis/schilfers achterblijft ontvangt de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten geeft de snelste tijd de doorslag. De jury bestaat uit Bram Verwijs (Krijn Verwijs Yerseke B.V.), Robert Zonnevylle (notaris uit Zierikzee) en Jonkheer Rob Boddaert (bekend van het TV-programma van Jort Kelder).

Wereldkampioenschap

De winnaar reist af naar Ierland om daar deel te nemen aan het wereldkampioenschap oestersteken in Galway. Dit kampioenschap vindt plaats op 29 september tijdens het Galway International Oyster Festival. De reis wordt verzorgd door Krijn Verwijs Yerseke B.V. Dit bedrijf organiseert samen met Brasserie De Vluchthaven in Bruinisse het Nederlands Kampioenschap.

Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezig houden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn Oyster Opening World Cup in Malmö (Zweden) en die van Galway International Oyster Festival (Ierland). In Zweden wordt dit evenement pas in de laatste acht jaar georganiseerd. Daarentegen bestaat Galway dit jaar voor de 64ste keer en heeft daarmee de grootste prestige.

Deelnemen aan de wedstrijd

De deelnemers aan het kampioenschap zijn voornamelijk professionals, die werkzaam zijn in de horeca, visserij en visverwerkende bedrijven. Aanmelden voor het Nederlands Kampioenschap kan via: info@devluchthaven.nl of brasserievluchthaven@gmail.com. Voorwaarde is dat de deelnemer beschikbaar moet zijn om in het weekend van zaterdag 29 september naar het Ierse Galway af te reizen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *