Nieuws

Blauwvintonijn geveild op Urk

Blauwevintonijn

Vorige week is er een blauwvintonijn geveild op de Urker visafslag. Het dier werd gevangen door de UK 272 en dat is uniek. Nooit eerder wist een twinrigger deze snelle vis in de netten te krijgen. Volgens het Wereldnatuurfonds maakte de blauwvintonijn vorig jaar na lange afwezigheid zijn rentree in de Noordzee. Voor de bemanning van de UK 272 was de vangst in elk geval een leuke meevaller. Op de afslag werd de 66 kilo zware tonijn voor bijna 763 euro verkocht aan een Belgische koper.

Het was een unicum dat deze vis afgelopen maandag verkocht werd in de Urker afslag. Nooit eerder kregen handelaren daar een blauwvintonijn voorgeschoteld. De UK 272 ‘Adriaantje’ ving de tonijn vrijdagmorgen in het Claydeep ten oosten van de Doggersbank. Schipper Albert Hakvoort zag heel veel schrijverij, en toen hij haalde bleek er tot verrassing van de bemanning een 2,20 meter grote tonijn in de vangst te zitten. ,,Vermoedelijk was de tonijn aan het jagen’’, zegt Hakvoort.

Blauwvintonijn is terug van lange tijd weggeweest in de Noordzee. Regelmatig worden er in de kop van Denemarken meldingen van gemaakt door sportvissers en ook pelagische beroepsvissers. Door (Nederlandse) vriestrawlers worden de laatste jaren ook af en toe blauwvintonijnen bijgevangen, met name ten zuiden en ten westen van Ierland. Er zijn echter geen berichten dat Nederlandse trawlers ze ook gevangen hebben op de Noordzee. (Bron: Visserijnieuws) 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *