Hygiënecontrole bij hergebruik kratten onder de maat

4 september 2018

Meer dan de helft van de bedrijven doet geen hygiënecontrole na het reinigen van voedsel- en warenkratten. Dat blijkt uit een enquête van Uw Business Online onder verschillende bedrijven in de foodbranche. Het gevaar van kruisbesmetting ligt op de loer. Uw Business Online voerde het onderzoek uit in opdracht van Clean Machine.

Hygiëne is vanzelfsprekend een van de hoogste prioriteiten in de voedingsmiddelenindustrie. Vanuit de overheid worden steeds strengere eisen gesteld iedere branche heeft een uitgebreide hygiënecode. Daarbij hoort ook het schoonmaken van de kratten waarmee de producten tijdens het proces worden vervoerd. Juist hierbij is de kans op kruisbesmetting groot, omdat kratten na het einde van de productieketen besmetting kunnen overbrengen naar het begin ervan.

Hygiëne bij kratten

Toch lukt het niet alle bedrijven om aan de voorschriften te voldoen, zo blijkt uit een enquête onder 132 Nederlandse bedrijven uit voornamelijk de vlees-, vis- en pluimveesector. 56% van de respondenten gaf aan dat zij niet toetsen of de kratten na reiniging echt schoon zijn, zoals volgens de meeste hygiënecodes wel gewenst is. 32% toetst dit intern, en 12% werkt met een extern laboratorium om de hygiëne te testen. Het bureau dat het onderzoek heeft uitgevoerd geeft in hun rapport toe dat dit beeld niet als representatief gezien kan worden, omdat een aantal respondenten de vraag over hun kwaliteitscontrole niet wilden beantwoorden. De onderzoekers achten de kans groot dat het percentage van niet-toetsende bedrijven hoger had kunnen uitvallen.

Stickerresten

Verreweg de meeste respondenten wassen hun kratten zelf. Slechts 15% laat de kratten extern wassen. Vooral grotere bedrijven kiezen hiervoor. Juist de bedrijven die hun kratten intern wassen beschikken vaak niet over de capaciteit en de middelen om kwaliteitscontroles uit te voeren. Met name resten van stickers vormen een probleem bij het hergebruiken van kratten, zo geven ook de bedrijven zelf aan. Deze resten zijn moeilijk te verwijderen, en er blijven vaak bacteriën in achter. ‘Ik was mijn kratten zelf,’ zo laat een respondent weten. ‘Maar het verwijderen van de stickerresten met de hogedrukreiniger kost me erg veel tijd. Het is een extra handeling.’

Bron: EVMI

Altijd op de hoogte blijven?