Bedrijfsvoering
Aqua4C
Foto: Aqua4C

De ecologische visboerderij Aqua4C uit het Belgische Kruishoutem en tomatenkwekerij Tomato Masters uit Deinze zijn sinds 1 oktober verbonden door een gesloten, circulair watersysteem. Dit betekent dat de plantaardig gevoedde omegabaars geen water meer verbruikt om gekweekt te worden.

Circulair systeem

In dit circulair systeem maakt Aqua4C gebruik van de energie en het gezuiverde regenwater dat van de daken van Tomato Masters in haar bassins vloeit. De Omegabaars groeit op in gezuiverd regenwater dat tot 27° verwarmd wordt met de restwarmte van de buren. He t voedingsrijke afvalwater van de Omegabaarskwekerij gaat na filtering en zuivering terug naar de tomatenkwekerij die er tomaten mee kweekt. Tomato Masters bespaart hiermee 10 tot 20 procent op meststoffen. Hiermee is de cirkel rond.

Kweekvis

Sinds 2014 kweekt Aqua4C de Omegabaars met 100 procent plantaardig voedsel. De milieu-impact is dus kleiner dan traditioneel visvoer op basis van vismeel en visolie. Het kweekprogramma voldoet aan alle voorwaarden om de Omegabaars stressvrij te laten rondzwemmen, wat belangrijk is voor de voortplanting. De vissen krijgen geen antibiotica, pesticiden of hormonen toegediend.

De baarzen worden alleen op bestelling geslacht en dit gebeurt diervriendelijk. De vissen worden via de korte keten geleverd. Na slachting worden ze direct in ijs gelegd en de volgende dag geleverd. Binnenkort gebeurt dit in milieuvriendelijke lekvrije kartonverpakkingen, met een verlengde houdbaarheidsdatum voor handelaar en consument.

Omegabaars

De Omegabaars is een vette vis met Australische roots. De graatloze, witte filets zijn makkelijk te bereiden, gezond, smeuïg, licht verteerbaar en zit boordevol Omega 3-vetzuren. Onder andere tv-kok Jeroen Meus en sterrenchefs Lieven Demeestere van het Leuvense restaurant Arenberg en Jean-Baptiste Thomaes van Château Du Mylord uit Ellezelles bereiden gerechten met deze vis.

Aqua4C

Aqua4C werkt samen met KU Leuven en wil graag dat landbouwscholen een opleiding aquacultuur opnemen in hun aanbod. Door investeringen en samenwerking met vishandels, restaurants en met Albert Heijn steeg de jaarlijkse productie van Aqua4C in 2018 van 50 naar 100 ton.Vanaf 1 oktober is de Omegabaars verkrijgbaar alle Carrefour-filialen en in een aantal Spar-filialen. Dankzij een nieuwe kapitaalinjectie van 2,5 miljoen euro door de Limburgse baksteenfamilie Vandersanden kan het bedrijf verder investeren in marketing en nieuwe viskwekerijen opzetten, en glastuinbouwers en varkensboeren te stimuleren om hun aanbod te diversifiëren. In 2019 wil Aqua4C 150 ton productie en 1,5 miljoen euro omzet realiseren.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *