Nieuws

Europees overleg over de pulsvisserij

1
Pulsvisserij

Op 4 oktober overleggen het Europees Parlement, de Raad van Visserijministers en de Europese commissie over de pulsvisserij. Nederlandse vissers hebben weinig vertrouwen in een voor hen gunstig besluit.

Door Cécile Janssen – Foodlog

Begin dit jaar besloot het Europees Parlement tot een volledig verbod op de pulsvisserij. Bij die manier van vissen worden vissen met elektrische schokjes van de bodem opgeschrikt zodat ze de netten in zwemmen. Dankzij de Nederlandse overheid hebben inmiddels 84 Nederlandse vissers pulskorren geïnstalleerd, een investering van zo’n €300.000 per boot. Dat riep al weerstand op, maar de zaak ging pas echt kantelen toen de Fransen – bedreigd door de bijzonder succesvolle Nederlandse visserij – een effectieve tegenlobby startten waar het Parlement gevoelig voor bleek.

De Raad van Visserijministers wil de pulsvisserij beperken tot 5% van de vloot per lidstaat. De Europese Commissie is voor volledige toelating mits pulsvissen uit economisch en ecologisch oogpunt echt minder belastend is.

Nederland hoopt dat met onderzoek overtuigend aan te tonen. De vissers bereiden zich alvast voor op het ergste: “Ik moet mijn pulsapparatuur verwijderen. Die puls is een geweldige uitvinding, waarmee wij weer geld konden verdienen. Die moet in de pullenbak en dat is heel frustrerend. Mijn bedrijf is ineens niets meer waard,” zegt de Goerese visser Bram Tanis. Al geeft hij ook de moed niet op: “Ja, er komt misschien weer een innovatie. Daar zijn wij druk mee bezig.”

Deel dit artikel

1 reactie op “Europees overleg over de pulsvisserij

 1. Ad Massar schreef:

  Beste mensen,

  Ik zat zojuist een artikel in het RD te lezen over de oproep van de visserijbranche aan minister-president Rutte om het verbod op de pulsvisserij tegen te houden.
  Ik zat zo even na te denken over alternatieven en toen kwam ineens het idee opborrelen over een andere vorm van pulsvisserij, namelijk het idee van (geluids)pulvissen. Ik denk hierbij in plaats van stroomstootjes aan korte scherpe geluidsgolven die aan de kor voorafgaan. Ik denk dat, dat geluid onder een bepaalde frequentie, mogelijk eenzelfde effect zou kunnen sorteren. Zomaar een idee van een leek op visserijgebied, maar wel van een lekker visje houdt.

  Hartelijke groet,

  Ad Massar, Gouda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *