Nieuws

Historische palingaak in Enkhuizen

Palingaak
Foto: Bouwe Brouwer*

De historische palingaak, de Korneliske Ykes II, meert vandaag (19 oktober) aan op de kade van Vishandel Klooster in Enkhuizen. Palingvisser Freerk Visserman uit Heeg lost paling en vertelt over de palingvisserij. Volgend jaar moet de palingaak naar London varen om het jubileum van de Sustainable Eel Group te vieren. Het aanmeren in Enkhuizen hoort bij de voorbereiding

Sustainable Eel Group

In 2019 bestaat de Sustainable Eel Group in Engeland tien jaar. Deze internationale NGO bestaat uit natuurorganisaties, wetenschappers en het bedrijfsleven en zet zich in voor de verduurzaming van de Europese palingsector en de verbetering van de palingstand. Ter ere van dit jubileum vaart de Korneliske Ykes II met een twaalfkoppige bemanning naar Engeland en zal een week bij St Katharine’s Dock Marina, vlak bij de Tower Bridge en de oude ‘Dutch Mooring’ liggen.

Korneliske Ykes II

De Korneliske Ykes II is een replica van de Korneliske Ykes, die in 1872 door Eeltsje Holtrop van der Zee gebouwd werd gebouwd. De replica werd in 2009 gebouwd en vertelt de geschiedenis van de palinghandel en het vervoer over zee van de levende paling van Heeg naar Londen. Tussen 1731 en 1938 was er een bloeiende palinghandel tussen Londen en Heeg. Op het hoogtepunt in 1882 vervoerden palingaken meer dan een miljoen pond paling naar Londen.

Palingaak

Een palingaak voer jaarlijks zo’n zeven keer naar Londen. Een vracht kon bestaan uit 15.000-20.000 pond paling, afkomstig uit de Nederlandse binnenwateren, de Zuiderzee en later ook uit Noord-Duitsland en Denemarken. Via Heeg werden deze levend naar de Billingsgate fishmarket tussen de Towerbridge en London Bridge vervoerd. Dit gebied werd de ‘Dutch Mooring’ genoemd.

Bron: Dupan
Foto: Bouwe Brouwer, Heeg: Palingaak Korneliske Ykes II (WB 12), Wikimedia

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *