Bedrijfsvoering

Nieuw keurmerk voor duurzame garnalenvangst

Stichting Natuur & Visserij

De stichting Visserij & Natuur heeft op 28 september een eigen keurmerk voor de garnalenvisserij gekregen uit handen van Kiwa VERIN. Dit nieuwe keurmerk staat voor duurzame garnalenvangst, waarbij de vissers ook economisch duurzaam kunnen blijven ondernemen. In december 2017 kreeg de garnalensector al het MSC-keurmerk.

Stichting Visserij & Natuur

In de stichting Visserij & Natuur hebben de eigenaren van vijf kotters zich verenigd om een nieuw duurzaam keurmerk voor de garnalenvisserij te ontwikkelen. Hiervoor deden ze de afgelopen anderhalf jaar onderzoek en hadden overleg met verschillende partijen in Nederland en België. Het resultaat is een eigen keurmerk met bijbehorende voorschriften gebaseerd op het verduurzamingsplan garnalenvisserij en alle benodigde vergunningen, zoals de natuurvergunning.

De stichting neemt deel aan de gesprekken die gevoerd worden met het ministerie, visserijbonden en natuurorganisaties (zoals VIBEG) en wil de partners graag inzicht geven in welke keuzes zijn gemaakt en communiceren over hoe beslissingen tot stand komen.

Eisen keurmerk garnalenvangst

De eisen van het keurmerk gaan op een aantal punten verder. Het gewicht van netten en tuigen is van 5.000 kg naar 3.700 kg teruggebracht. Hierdoor is er minder brandstof nodig en is de CO2-uitstoot lager. De maaswijdte in de netten is minimaal 24 mm. Hierdoor wordt er tijdens het vissen al een betere selectie gemaakt en kunnen de kleinere garnalen nog even doorgroeien. Vissers mogen gemiddeld niet meer dan 10 procent ondermaatse garnalen aanvoeren. De stichting evalueert de gehaalde resultaten en maakt ieder jaar een plan voor de verdere verduurzaming van de garnalenvisserij.

De schepen met het Visserij & Natuur keurmerk worden elke twee jaar gecontroleerd. Ook zijn er onaangekondigde controles van de schepen tussendoor. Het onafhankelijke keuringsinstituut Kiwa VERIN voert de keuringen uit.

Garnalen voor menselijke consumptie

Stichting Visserij & Natuur: “Wij vinden het niet duurzaam dat een deel van de voor menselijke consumptie geschikte garnalen gekraakt wordt en tot diervoeding verwerkt wordt. De spijlwijdte van de zeven staan in de MSC-voorschriften ingesteld op 6,8 mm, terwijl de Europese norm 6,5 mm is. Wij willen ons hard maken om die vele kilo’s garnalen als gevolg van dat verschil van 0,3 mm te kunnen verwerken in producten voor de menselijke consumptie. In de toekomst streven wij naar 0 procent ziftsel waarbij alle garnalen kunnen worden verwerkt in hoogwaardige producten in plaats van diervoer zoals de minister dat heeft aangegeven in het kringloop-landbouw beleid. In onze missie zijn ‘People, Planet en Prosperity’ belangrijke pijlers, waarbij bewust de aarde voor de welvaart komt.”

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *