Handel

MSC voert campagne voor duurzame Noordzeegarnalen

garnalen

De Duitse, Deense en Nederlandse garnalensector kregen vorig jaar het MSC-keurmerk voor duurzame visserij. MSC voert nu campagne in België om te laten weten dat er duurzaam gevangen Noordzeegarnalen op de Belgische markt zijn. Met een mediacampagne, waarbij chefs en influencers hun eigen versie van de klassieke garnalencocktail creëren, roepen ze op om te letten op het blauwe label. Garnalen met dit label worden gevangen met minimale invloed op het overige zeeleven, met minder bijvangst en alleen als de bestanden er sterk genoeg voor staan.

Duurzame Noordzeegarnalen

Als een van de laatste grote visserijen van Europa had de garnalensector nog geen door de overheid opgelegd vangstquotum. Toch deed de garnalensector er zélf alles aan om het MSC-keurmerk te behalen. De vissers kwamen zelf beperkende maatregelen overeen, ze schakelden de Universiteit van Hamburg en de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES) in voor de ontwikkeling van het beheerplan en realiseerde een Productie- en Afzetplan (PAP), waarin de garnalenvangsten nauwkeurig worden geregistreerd.

MSC-certificering

De MSC-certificering biedt de onafhankelijke bevestiging dat het garnalenbestand gezond is, goed wordt beheerd en dat er minimale invloed is op het overige zeeleven. Om deze gezamenlijke MSC-certificering te behalen en te behouden, moeten de vissers de effecten van hun visserij op het zeeleven opvolgen, en tot een minimum beperken. Ook moeten ze snel en adequaat reageren op veranderingen in het garnalenbestand.

Vanwege de MSC-certificering blijven garnalenvissers nu vaker aan wal wanneer de vangsten onder een bepaald niveau geraken, en houden ze elkaar goed bij de les. Ook worden de mazen van de netten wijder, met minder bijvangst als gevolg. Door lichte materialen voor de netten te gebruiken en kwetsbare natuurgebieden te mijden, minimaliseert de visserij zijn impact op de zeebodem.

95 procent van de garnalenvangst

De garnalenvloot uit Duitsland, Denemarken en Nederland die onder het keurmerk van MSC mag vissen omvat 440 kotters. Deze garnalenkotters uit drie landen vangen jaarlijks ongeveer 30.000 ton garnalen. Dit is ruim 95 procent van de totale garnalenvangst in de Noordzee. “Het is een kunststukje om met zoveel garnalenvissers één gezamenlijk beheerplan op te stellen. Maar het is gelukt, ondanks alle tegenstellingen in de sector. Daarmee laten we zien hoe garnalenvissers middenin de samenleving staan”, zegt Simon Koornstra, garnalenvisser van de HA4 uit Harlingen.

De Belgische garnalenvissers hebben destijds gekozen om niet deel te nemen aan het certificeringsproces. Zij passen dus ook de maatregelen uit het beheerplan in het kader van het MSC-certificaat niet toe, maar plukken er wel de vruchten van. Garnalen gevangen door de Belgische garnalenvissers kunnen niet aangeboden worden met de onafhankelijke duurzaamheidsclaim van het internationale MSC. De MSC-standaard biedt een kader voor samenwerking, dat het is wel mogelijk voor de Belgische garnalenvissers.

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *