Evenementen

NK Oestersteken tijdens horecavakbeurs BBB

NK Oestersteken

Tijdens de horecavakbeurs BBB in Maastricht vindt op 9 oktober de 25e editie van het NK Oestersteken plaats. De afgelopen maanden kwamen er uit verschillende voorrondes twaalf finalisten naar voren. Een van hen is de huidige kampioen Peter Oreel. Hij zal in Maastricht zijn titel verdedigen.

NK Oestersteken

Voor de titel moeten de twaalf deelnemers zo snel mogelijk dertig platte oesters openen. Ze kunnen bonuspunten krijgen voor opmaak en vakkundigheid van het openen en strafpunten voor gruis, beschadiging en cut-meat. Dit wordt beoordeeld door een vakkundige jury. De uiteindelijke winnaar kwalificeert zich voor het EK Oestersteken in Zweden en het WK Oestersteken volgend jaar in Yerseke.

De jury

De jury bestaat dit jaar uit de bekende Rotterdamse kok Herman den Blijker, Wil van Merkensteijn van Schmidt zeevis en Felix Wilbrink, culinair journalist van de Telegraaf.

Het NK Oestersteken is een samenwerking van de Mecc, Europa culinair en het Wijntheater en wordt ondersteund door Adri & zoon, de Oesterij, Schmidt Zeevis, Tabasco en Le Nouveau Chef.

Meerdere kampioenschappen

Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezig houden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn Oyster Opening World Cup in Malmö (Zweden) en het Galway International Oyster Festival (Ierland). In Zweden wordt dit evenement pas in de laatste acht jaar georganiseerd. Daarentegen in Galway is het al dit jaar al voor de 64ste keer en heeft daarmee de grootste prestige.

Op 17 september vond in Yerseke voor de zesde keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaats, dat werd gewonnen door Joost Deurloo. Hij vertegenwoordigde Nederland op 29 september in Galway

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *