Nieuws

Visfederatie neemt haar verantwoordelijkheid

“De wereld verandert snel en dus is het fijn dat er in deze hectische tijd dingen zijn die niet zo snel veranderen. En dat is de Visfederatie. Dus laten we dat koesteren.” Zo begon dagvoorzitter Maarten Mens zijn welkomstwoord op de jaarlijkse conferentie van de Visfederatie.

Thuisbezorgen en afvalscheiding

Voorzitter Guus Pastoor – al jaren in die functie – benadrukte nog eens de speerpunten van de Visfederatie en noemde specifiek voedselveiligheid en traceerbaarheid. Daarin wil ‘zijn club’ meer verantwoordelijkheid nemen. Met nostalgische beelden liet Pastoor de bakker, melkboer en schillenboer uit de jaren 60 zien en verklaarde dat thuisbezorgen en afvalscheiding toen gemeengoed was. “Maar de techniek stelt ons in staat het nu anders te doen, ingegeven door schaalvergroting en internationalisering”, vervolgde Pastoor. “En niet te vergeten: prijsdruk!” Maar er is een tendens naar kleiner denken en voedsel van dichtbij. Daar is vis een mooi voorbeeld van.

Frank Jan van der Vlak was namens het ministerie van LNV aanwezig. De coördinator veterinaire markttoegang meldde dat Nederland op de tweede plaats staat –na de VS – als exportland van landbouwproducten. Traceerbaarheid en voedselveiligheid spelen een belangrijke rol; er worden daarvoor tal van certificaten afgegeven. De rol van de overheid is belangrijk voor de regelgeving, maar ook voor het vertrouwen van het buitenland in onze producten, aldus Van der Valk.

‘Geen ruimte voor rommelaars’

Marian Geluk, directeur van het FNLI, noemde haar organisatie een ‘club van verwerkers’. Ook de Visfederatie is aangesloten en een van de circa 500 leden. In het oog springend wapenfeit is IMVO, Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarbij in het convenant is opgenomen dat er geen kinderarbeid plaatsvindt in bijvoorbeeld de vleesindustrie in landen als China. Verder heeft voedselveiligheid de continue aandacht van de FNLI. Zeker na de fipronilcrisis van vorig jaar is er “geen ruimte meer voor rommelaars”, vindt Geluk. Daarop nam Rob van Lint, Inspecteur-generaal van de NVWA plaats naast Geluk. Ook Van Lint stelt dat risico’s inschatten en controle op voedselveiligheid speerpunten zijn van zijn organisatie en dat er veel overleg en samenwerking is tussen de NVWA en de FNLI. Controles uitvoeren en aanbevelingen doen, daar gaat het om. Maar de sector moet zelf oplossingen zoeken, aldus Van Lint.

Blockchains

Het AgOS platform ontwikkelt digitale goederen paspoorten, waarmee via blockchains de gehele transparantie van een product is na te gaan. Traceerbaarheid ‘van zaadje tot karbonaadje’. Pieter Klapwijk is met zijn data start up een samenwerking aangegaan met Frievar, een Fries varken. Ketenbreed is de traceerbaarheid te volgen, waarbij elke handeling in data wordt ‘opgevangen’. Voor de visbranche zal dit systeem uitsluiten op kweekvis toegepast kunnen worden, omdat van wilde vangst niet alle gegevens vast te leggen zijn.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *