Bedrijfsvoering

Drie dagen houdt Baaijens Industrial Equipment in Oss open huis voor de visbranche. Van 9 t/m 11 oktober zijn bij het bedrijf machines die mengen, mixen, ontschubben, onthuiden, injecteren en snijden opgesteld in de montagehal die voor deze gelegenheid is omgebouwd tot ‘beursvloer’.

Verwerkingslijn Uni Food

In de aparte demonstratieruimte staat een complete visverwerkingslijn van het Deense Uni Food Technic opgesteld. Vertegenwoordigers van het bedrijf leggen de werking uit aan geïnteresseerde bezoekers. Een grote zal gaat eerst door de ontschubber en daarna wordt de vis in tweeën gesneden. Beide helften gaan vervolgens door de onthuider. Deze heeft uit twee messen; de eerste snijdt het vel eraf en vervolgens wordt nog een dun laage vis van het vel verwijderd. Dit flinterdunne visvlees kan in salades verwerkt worden, maar ook bijvoorbeeld gerookt. De pinbone-remover haalt alle graten tot en met de nekgraat uit de vis. Maar 100% graatvrij is onmogelijk; er moet altijd gecheckt worden. Nat- of droogzouten is beide mogelijk. De pekelinjectoren zorgen met dunne naalden dat de vis voorzichtig en gelijkmatig geïnjecteerd wordt. Droogzouten gaat ook automatisch; de machine kan op 4 zones van de vis  ingesteld worden op zouten of kruiden.

Mengen en mixen

Inotec heeft het nieuwste model menger en variomixer staan. Met deze technologische hoogstandjes kan van alles gemengd en gemixt worden: van vis en soep tot sauzen en babyvoeding. De spiraal, bestaande uit vier delen kan meerdere kanten op draaien. De machine is bovendien kantelbaar, waardoor er praktisch geen productverlies is. Er rust patent op.

In  het oog springen verder de rookmachines van Reich. Deze zijn er voor liggend en hangend product. De rook wordt in 30 seconden van links naar rechts over de vis geblazen, waardoor de rook gelijkmatige verdeeld wordt en de smaak overal hetzelfde is. Ernaast staat de machine met het (beuken)hout, in palen van 1 meter. Van de partners Menozzi (Italië) en Fomaco (Denemarken) staan eveneens grote machines opgesteld. Fomaco is gespecialiseerd in pekelinjectoren en Menozzi heeft grote mengmachiens voor vlees .

Touchscreens

Wat bijna alle machines gemeen hebben, zijn de touchscreens. Geavanceerde techniek en software geven de mogelijkheid tot exacte gegevensinvoer. Draairichting van de spiralen, verwerkingssnelheid maar ook intervallen, productgewicht. Ook het bedienen van de machines gebeurt veelal via de schermen. Bovendien is een veiligheidsfunctie ingebouwd. De machine treedt pas in werking nadat met twee handen het ingestelde touchpanel wordt geactiveerd.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *