Nieuws

Duurzame visboer failliet door bijgekleurde tonijn

1
bijgekleurde tonijn

Het faillissement van de Rotterdamse vishandelaar Culimer is veroorzaakt door “concurrentie van leveranciers van bijgekleurde tonijn”. Dat schrijft de curator in het faillissementsverslag.

Culimer leverde verantwoord gevangen en duurzame tonijn aan de horeca. Het bedrijf kon echter niet opboksen tegen concurrenten die met histamine frisrood bijgekleurde geelvintonijn van niet verse of lagere kwaliteit op de markt brachten; voor de helft van de prijs.

Bijgekleurde tonijn is omstreden vanwege het risico op histaminevergiftiging bij onvoldoende koeling. De laatste maanden zou in verschillende Europese markten het aantal gevallen van vergiftiging oplopen. In Nederland zijn nog geen ziektegevallen vastgesteld.

Omdat de regels binnen Europa onduidelijk zijn, kan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) nauwelijks optreden tegen de groothandel in bijgekleurde tonijn. Wel heeft de NVWA deze zomer bij de Europese Commissie aangedrongen op een oplossing voor de problemen met bijkleuring.

Onder de naam Culimer Europa maakte Culimer een doorstart; het bedrijf verkoopt principieel geen bijgekleurde geelvintonijn. Scientia Nova en de Europese Commissie waarschuwden al in 2016 voor het ‘opfrissen’ van tonijn.

Bron: Foodlog

Deel dit artikel

1 reactie op “Duurzame visboer failliet door bijgekleurde tonijn

  1. John schreef:

    Kleuren met histamine bestaat niet. Histamine is een biogene amine , daar kleur je helemaal niets mee. Behandelde tonijn hakt absoluut in onbehandelde markt. Door de behandelde tonijn is de verkoop van onbehandelde tonijn enorm terug gelopen maar dat het specifiek een histamine gevaar geeft is onzin. 95% van de histamine gevallen op tonijn in Europa zijn op onbehandelde tonijn zo blijkt uit het RASFF portal. Net als met is alles is niet de behandeling maar de kwaliteit van belang. Dus behandeld of onbehandeld. Slechte kwaliteit geeft problemen. Een toegestane behandeling verbieden heeft geen zin en kan ook niet. Betere kwaliteit controle lijkt mij een slimmer plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *