Nieuws
Visserij Noordzee

Michael Gove, de Britse minister van visserij, presenteerde op 25 oktober een nieuwe visserijwet in het Britse parlement. Peter van Dalen, Europarlementariër voor ChristenUnie-SGP, uit zijn zorgen hierover in Dagblad Trouw.

Nieuwe Britse visserijwet

In de nieuwe visserijwet is er geen sprake van gelijke toegang tot de Britse wateren, maar bepaalt de Britse regering welke vissers hier mogen vissen. De Britse regering herroept de toegangsrechten die EU-vissersschepen momenteel hebben en bepaald de quota.

Van Dalen in Trouw: “Ik ben geschokt door deze voorstellen. In het wetsvoorstel lijkt nauwelijks ruimte voor constructief overleg tussen de EU en de Britse regering over commercieel vissen in de Noordzee. De Britten willen eenzijdig bepalen hoe om te gaan met de vis in wateren die al eeuwen samen worden bevist. Ik hoop niet dat dit voorstel de aanloop vormt naar een nieuwe visserijoorlog.”

Wet is niet concreet

De Europarlementariër maakt zich met name zorgen over twee aspecten. Volgens hem staan er in de wet duidelijke beleidsdoelstellingen, maar wordt de wet nergens concreet. Een ander punt is duurzaamheid. Gove zegt het Maximum Sustainable Yield (MSY) te willen blijven volgen, maar wordt ook hier niet concreet.

Daarnaast heeft Van Dalen nog meer vragen. Zoals wat wordt de positie van Europese bemanningsleden op Britse kotters en hoe zit het met Nederlandse kotters die onder de Britse vlag varen?

“Op dit moment is nog onbekend wat voor Britse exit er uit de Europese Unie gaat komen. Komt er een deal en zo ja, welke? Maar dit voorstel zet bij mij alle seinen op rood: de Britten koersen aan op een harde brexit, ten nadele van de Europese vissers”. aldus Van Dalen in Trouw.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *