Noorse kwekerij gebruikt gezichtherkenning bij zalmen

9 november 2018

Het Noorse viskweekbedrijf Cermaq heeft een technologie ontwikkeld voor gezichtsherkenning bij zalmen. Het bedrijf wil deze technologie inzetten in al haar zalmkwekerijen om de verspreiding van epidemieën te voorkomen. Dat meldt HLN.

Gezichtsherkenning bij zalmen

Met een speciale 3D-scanner kan het bedrijf de zalmen van elkaar onderscheiden op basis van de vlekjes rond de ogen, mond en kieuwen. Dit maakt het mogelijk om voor elke vis een medisch dossier op te stellen. Harald Takle, hoofdonderzoeker bij Cermaq, noemt het een revolutie binnen de sector.

Epidemieën

Overdraagbare ziektes, zeeluizen en andere parasieten zijn een groot probleem in de kwekerijen. Dit is naar schatting een jaarlijkse schadepost van een miljard euro. Met de nieuwe technologie is het mogelijk om alleen de vissen die een behandeling nodig hebben uit het water te halen. Dit is meestal 5 tot 20 procent van het volledige bestand. Deze methode voorkomt stress bij de gezonde vissen. Volgens Geir Stang Hauge, een van de software-ontwikkelaars, kan met de nieuwe technologie het sterftecijfer met 50 tot 75 procent worden teruggedrongen.

De eerste test met 2.000 vissen heeft de potentie van de technologie aangetoond. Momenteel loopt er een test met 10.000 zalmen. Cermaq schat dat het bedrijf zo'n 6 jaar nodig heeft voor onderzoek, de invoering en om de noodzakelijke licenties te krijgen van het Noorse ministerie voor Visserij.

Altijd op de hoogte blijven?