Nieuws

Petitie gestart tegen zandwinning IJsselmeer

1
Zandwinning IJsselmeer

Het zandwinbedrijf, Royal Smals BV wil de komende komende 30 jaar met een industrie-eiland zand winnen in het IJsselmeer voor de kust van Gaasterland. Natuurorganisaties, omwonenden en de Visserbond maken bezwaar tegen dit voornemen. Inmiddels is er een petitie gestart tegen deze zandwinning.

Zandwinning IJsselmeer

Royal Smals BV wil in het IJsselmeer een kunstmatig werkeiland aanleggen voor de zandwinning. Het betreft een cirkelvormig gebied met een oppervlakte van 250 hectare met putten tot een diepte van 60 meter. De locatie ligt op ongeveer 5 kilometer ten zuiden van de kust van Gaasterland en ongeveer 7 kilometer ten westen van de Noordoostpolder. Rijkswaterstaat, provincie en gemeente De Fryske Marren hebben het voornemen om voor de zandwinning een vergunning te verlenen.

Het verzet tegen deze plannen neemt toe en verschillende de organisaties hebben officieel bezwaren geuit tegen de zandwinning. Natuurorganisaties geloven dat dit schade toe zal brengen aan de natuur en omwonenden denken veel overlast te krijgen. En het provinciaal waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) vreest voor de negatieve gevolgen voor het drinkwater.

Petitie

Volgens de initiatiefnemers van de petitie is het Gaasterland beschermd als Nationaal Landschap en het IJsselmeer als Natura 2000 gebied. Bovendien zijn de oeverlanden/wetlands beschermd als Staatsnatuurmonument. “De overheden hebben gezamenlijk het IJsselmeer Beheerplan opgesteld met rode verboden zones en blauwe en groene zones waar eventueel activiteiten mogelijk zijn. Juist in de verboden rode zone wil Rijkswaterstaat met Smals industriële zandwinning laten plaatsvinden. Dit is niet begrijpelijk. In dit beschermde natuurgebied hoort geen industriële zandwinning thuis. Dat gaat ten koste van het uitzicht en ruim 200 hectare leefgebied van vissen en vogels.”

Met de petitie vragen de gezamenlijke natuurorganisaties, de Vissersbond en omwonenden van de Gaasterlandse kliffenkust aan Rijkswaterstaat en de gemeente de Fryske Marren om de zandwinning niet toe te staan. De petitie kan online getekend worden.

Deel dit artikel

1 reactie op “Petitie gestart tegen zandwinning IJsselmeer

  1. Pé de Jong schreef:

    Tegen de zandwinning, natuur en recreatie komen in gevaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *