Nieuws

Zeven jaar goede vis bij ‘t Ailand

Onlangs was het feest bij ‘t Ailand in Lauwersoog. Het zevenjarig bestaan werd gevierd met muziek en taart. Wat begon met een marktkraam is uitgegroeid tot een bedrijf van boot tot bord: naast de marktkramen op de biologische markten in Utrecht en Amsterdam, hebben ze een restaurant, viswerkplaats én organiseren ze wadvistochten. Ze gaan elke week vissen met hun moederschip TS31, hun thuisbasis.

Het is een boel ballen in de lucht houden, het echtpaar Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg werkt zeven dagen per week, maar hebben hun zaken goed georganiseerd. “Dat moet ook wel. Je moet ook goed voor jezelf zorgen, met voldoende rust en slaap. En goed eten.”

“We hebben niet zozeer een dagritme, dan wel een weekritme”, vertelt Barbara. We staan op de Boerenmarkt in Utrecht op vrijdag en in Amsterdam op de Noordermarkt op zaterdag. Hun restaurant ’t Ailand in Lauwersoog is open van vrijdag tot en met zondag. Op de andere dagen wisselen de werkzaamheden, afhankelijk van weer en tij. Het vissen op zeebaars is altijd ’s nachts. En oesters rapen ze het liefst op dinsdagen. Dat gebeurt met de hand. Op maandag kunnen ze het wat rustiger aan doen.

In het restaurant wordt hun eigen gevangen vis geserveerd, zo’n 5 à 10 procent, de rest wordt ingekocht. Alleen ‘Goede vis’ staat op het menu. Alles wordt zelf gemaakt, met lokale producten. Het echtpaar Geertsema is aangesloten bij Goede Vissers en Slow Food, organisaties die zich inzetten voor duurzame visserij met respect voor zee en milieu.

Lees het hele artikel over ‘t Ailand in de speciale editie van Vismagazine met als thema Bedrijfsvoering. Deze is 13 november verschenen.

Meer lezen? Neem een abonnement.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *