Nieuws

Geen onderzoek naar mogelijke fraude pulsvisserij

Pulsvisserij

Er komt geen Europees onderzoek naar mogelijke fraude in de Nederlandse pulsvisserij. “We hebben na een analyse besloten geen onderzoek te openen, omdat er geen vermoedens van fraude of onregelmatigheden zijn die zo’n onderzoek rechtvaardigen”, zegt een woordvoerder van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF).

Milieu-organisaties uit heel Europa, onder aanvoering van het Franse Bloom, legden in 2018 een klacht neer bij OLAF. Ze geloofden dat Nederland wetenschappelijke subsidies gebruikt ‘als dekmantel voor commerciële visvangst’. Volgens de organisaties was er een buitenproportioneel groot aantal Nederlandse schepen uitgerust met pulskorren. De winst die behaald was met de pulsvisserij zou moeten worden teruggeboekt.

OLAF maakte na een kort vooronderzoek 18 januari bekend dat er van fraude geen sprake is. Pim Visser van VisNed laat aan de NOS weten dat hij dit al had verwacht. “Alles is altijd volgens de regels gegaan en is ook door de Europese auditdienst gecontroleerd. Het zou mij erg hebben verbaasd als er wel een onderzoek was gestart.”

Ook minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Visserij laat weten dat Nederland zich altijd aan de regels heeft gehouden. “Fijn dat OLAF bevestigt dat we alles altijd volgens de regels hebben gedaan, en dat we altijd transparant zijn geweest”, zegt ze in een reactie.

Vorig jaar stemde het Europees Parlement voor een verbod op de pulsvisserij. Sindsdien dreigt een mogelijk verbod. “Die discussie loopt nog”, aldus Schouten. “Wij blijven ons in de EU inspannen om de pulsvisserij te behouden.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *