Nieuws
keurmerk

Het aantal duurzaamheidslogo’s voor voeding neemt nog steeds toe. Dat blijkt uit de nieuwe beoordeling van beeldmerken op voeding, uitgevoerd door Milieu Centraal. Inmiddels zijn er bijna 100 keurmerken, maar daarvan zijn er slechts tien topkeurmerken. Voor een duurzame keuze adviseert de voorlichtingsorganisatie om in de supermarkt alleen te letten op de tien toppers onder de keurmerken. 

In 2016 waren er volgens Milieu Centraal nog elf keurmerken. Het keurmerk RSPO voor producten met duurzame palmolie is afgevallen, omdat het keurmerk in de supermarkt nauwelijks zichtbaar is. “Voor inkopers blijft het wel belangrijk om voor RSPO te kiezen. Gelukkig voldoet al ruim 90% van alle palmolie in de Nederlandse voedingsindustrie aan de eisen van RSPO”, aldus Milieu Centraal.

Top 10 keurmerken

De top 10 keurmerken zijn: ASC, Beter Leven 2 en 3-sterren, Demeter, EKO, Europees keurmerk voor biologisch, Fairtrade, MSC, On the way to PlanetProof, Rainforest Alliance en UTZ. On the way to Planetproof is de nieuwe naam voor Stichting Milieukeur.

Milieu Centraal bekeek alle keurmerken opnieuw op verzoek van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 95 beeldmerken zijn getoetst op hoe streng hun eisen zijn op milieu, eerlijke handel en dierenwelzijn, op controle en transparantie. De beoordeling van elk beeldmerk vond plaats binnen een specifieke productgroep, zoals eieren, vlees of koffie. Zo kan goed vergeleken worden welke eisen er echt uitspringen. In vergelijking met de eerste beoordeling van 2016 is de methodiek aangescherpt. Zo is de toetsing van controle uitgebreid. Aspecten als continue verbetering van de eisen die gesteld worden en de verantwoordelijkheid voor de hele keten van boer tot klant zijn deze keer meegenomen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *