Nieuws

Optimisme bij nieuwjaarsreceptie Dupan

Alleen maar positieve geluiden klonken er tijdens de nieuwjaarsreceptie van Dupan in Wageningen, op donderdag 10 januari. “Er is een opmars van de palingstand, de glasaal doet het beter en de in- en uittrek van paling zit in de plus.” Voorzitter Alex Koelewijn illustreerde deze uitspraken met concrete cijfers. Bovenop de natuurlijke intrek vonden vier miljoen jonge palingen – extra! – een nieuwe leefomgeving in Nederland, 500.000 meer dan in 2017. Het project Paling over de Dijk redde 8.000 palingen van de dood. Door opkoop van schieraal werden 5.500 palingen aan de natuur teruggegeven.

Speciale aandacht was er voor de samenwerking met de Good Fish Foundation (GFF). Waren de GFF en Dupan jarenlang niet on speaking terms, vanaf 2018 is besloten te gaan samenwerken. “Je kunt ook beter kijken waarin je het met elkaar eens bent”, aldus Christien Absil van GFF. De samenwerking komt tot uiting in de website Aalportaal.nl die gelanceerd gaat worden. Het moet een kennisplatform over paling worden.

Ook  is Dupan aangesloten bij de internationale Sustainable Eel Group (SEG). Na zes jaar werk heeft deze duurzaamheidsstandaard een vergelijkbare status als MSC en ASC.

Koelewijn sloot af met het positieve bericht dat Brussel eind december besloot tot een driemaandelijkse sluiting van de palingvisserij in alle EU-lidstaten. Genoeg om het glas te heffen en positief 2019 in te gaan.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *