Handel

Visbureau zet pijlinktvis op de kalender

Pijlinktvis is een streekproduct uit de Noordzee en daarom is hij toegevoegd aan de Vis van de maand kalender 2019. Om deze vis – die ook volop aanwezig is in de Noordzee – te promoten organiseerde het Visbureau een perslunch bij Pluijms eetbare wereld in IJmuiden.

Visser Wim Melissant legde uit hoe hij inktvis vangt met de flyshoottechniek. Aan de hand van een mini-exemplaar van een flyshootnet vertelde Melissant uitvoerig hoe hij daarmee op pijlinktvis vist. Vanwege de opwarming van de Noordzee kan de pijlinktvis daar goed gedijen en is hij er inmiddels volop aanwezig. Er is geen quotum, dus de vis kan ook in grote hoeveelheden aangeland worden. Daarmee is het een interessant product geworden.

Nico Waasdorp, vishandelaar in IJmuiden en docent bij SVO is enthousiast over de pijlinktvis. Hij toonde de aanwezige pers de diverse soorten en liet zien hoe je deze vis het beste schoonmaakt en fileert. Bijna alles is te gebruiken. En door de vangstmethode beschadigt de vis nauwelijks en is hij goed te verwerken.

Uiteraard  werd de pijlinktvis ook bereid. De kok in Pluijms keuken bereidde vier gerechtjes: gemarineerd in een salade, als wokgerecht, gevuld met spinazie en venkel en als ringetjes. De verse pijlinktvis kan zelfs rauw gegeten worden als je hem opensnijdt en er dunne reepjes van snijdt. Voorwaarde voor een smakelijk gerecht is dat alle zand en inkt eraf gespoeld wordt. Een verse inktvis heeft heldere ogen en een blanke huid.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *