Nieuws
herstel riffen
Foto: Roy Beusker

Natuur & Milieu en Stichting de Noordzee hebben 8,5 miljoen euro gekregen uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Het geld willen de organisaties gebruiken voor de aanleg van riffen in de windparken op de Noordzee.

De organisaties zijn blij met de bijdrage uit het Droomfonds. Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: “Met de komst van windparken op de Noordzee dient zich een enorme kans aan voor natuurversterking. Met deze schenking dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kunnen we die kans benutten. We vergroten het enthousiasme voor windmolens op zee en geven tegelijk het ecosysteem in de Noordzee een vitale impuls.”

Margriet Schreuders, hoofd Goede Doelen van de Postcode Loterij: “De bijzondere aanpak met de aanleg van riffen door Stichting De Noordzee en Natuur & Milieu kan met deze bijdrage enorm worden opgeschaald. Het zal leiden tot een wereldwijde standaardaanpak voor de aanleg en ontwikkeling van onderwaternatuur binnen windparken op zee en zo bijdragen aan veel meer natuurherstel. Dat is precies het soort moedige, baanbrekende projecten waar het Droomfonds voor is bedoeld.”

Herstel riffen

Riffen zijn een schuilplaats voor veel leven in zee en een bron van voedsel voor andere zeedieren. Ooit was 20 procent van de Noordzeebodem bedekt met natuurlijke riffen, zoals oesterbanken. Door menselijk ingrijpen en ziektes zijn die riffen bijna allemaal verdwenen. Omdat binnen windparken niet met sleepnetten mag worden gevist, zijn de parken ideale locaties om actief de onderwaternatuur te versterken.

Met het project De Rijke Noordzee willen de organisaties stimuleren dat de bouw van windparken voortaan hand in hand gaat met natuurversterking.  Floris van Hest, directeur Stichting De Noordzee: “Als we de onderwaternatuur tot bloei laten komen in windparken, koppelen we de energietransitie aan de ontwikkeling en herstel van prachtige Noordzeenatuur.”

De organisaties gaan op vijf locaties in Nederlandse windparken levende riffen bouwen met onder meer oesters, paardenmosselen en kokerwormen. De rifstructuren, die worden ontworpen en getest in een lab, bestaan uit harde materialen waaraan diverse soorten zich kunnen hechten. Ook worden zogenaamde natuurlijke rifbouwers, zoals de oester, uitgezet in de windparken. Rifbouwers produceren larven die bijdragen aan een volwaardig rif dat allerlei andere soorten aantrekt, zoals krabben, kreeften en vissen. Zo wordt een windpark ook een kraamkamer voor onderwaternatuur.

Pilot

Tijdens een eerste pilot vorig jaar zijn rifstructuren en kooien met volwassen oesters in één windpark geplaatst. Dankzij de bijdrage uit het Droomfonds kan er nu grootschalig en voor lange termijn gewerkt worden aan het versterken van de natuur. Ook kan grondig onderzocht worden wat de optimale omstandigheden zijn hiervoor. Dit vergroot de kans dat natuurversterking in toekomstige windparken staande praktijk wordt.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *