Nieuws

2 miljoen glasaaltjes uitgezet

In het Markermeer bij Lelystad zijn ruim 2 miljoen glasaaltjes uitgezet. Op de UK55 van Albert en Jan de Boer voeren Stichting Dupan met enkele genodigden van de pers uit om de piepkleine aaltjes op diverse plekken in het Markermeer uit te zetten. Ook twee andere boten voeren uit met kisten glasaal.  Het ging om totaal  582 kilogram, bekostigd uit geld van het ESF. Voordat de glasaal werd uitgezet, werden de aaltjes gewogen en geteld.

De glasaal is afkomstig uit de Golf van Biskaje, langs de Frans Spaanse kust, waar ze gevangen worden. Daarna worden ze in circa acht uur per vrachtwagen naar Nederland vervoerd. Ze verblijven in platte plastic bakken met water van circa 2 graden Celsius, die per vier stuks in tempex kratten zitten. Ze ondervinden zo het minste stress en blijven rustig.

De temperatuur van het Markermeer is ten tijde van de uitzet zo’n 7 graden. Vandaar dat deze tijd van het jaar het meest geschikt is om de glasaal uit te zetten; de watertemperatuur moet minimaal 5 graden zijn. Slechts 10 -14 procent overleeft, maar dat is met deze enorme aantallen toch nog een aanzienlijke hoeveelheid. De glasaal groeit hier op en zodra ze geslachtsdrift krijgen zwemmen ze richting Sargassozee om te paaien. Dat duurt wel 10 tot 15 jaar. De glasaaltjes die deze periode zijn uitgezet, hebben een leeftijd van ongeveer 1 jaar.

Om de palingstand te bewaken, zet Dupan een aantal keren glasaal uit en in mei nog een keer pootaal. In augustus volgt dan nog het project Paling over de Dijk.

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *