Nieuws

Garnalen rauw ingevroren aan boord

ganalen visserij

Nederlandse en Belgische garnalenvissers koken hun vangst aan boord. Dat is praktisch, want het kost minder ruimte en gewicht en de garnalen blijven lang goed. Levende garnalen kunnen wel in leven gehouden kunnen worden tot ze aan wal gebracht worden, maar dat vergt een zwembad gevuld met zeewater in het ruim. En dan nog is het vervoer riskant.

De beroemde sterrenkok Jonnie Boer in Zwolle liet, en laat misschien nog wel, levende garnalen bezorgen. In een piepschuimen doos en in ijs gepakt, gingen ze achterop een motorfiets vanaf de kust naar het oosten van het land. De bewusteloze beestjes werden in Zwolle ingevroren met stikstof en later gepeld en als bijzondere delicatesse opgediend. Rauw dus.

Nu durven de eerste Nederlandse vissers het aan om ze aan boord direct in te vriezen. Voor de Franse markt die ze rauw wil. Het gaat om Wieringer familie Van Eekelen. Hun WR 289 is de enige garnalenkotter met een overdekt verwerkingsdek en vriescapaciteit aan boord. “Wil je garnalen van hoogwaardige kwaliteit helemaal zonder conserveringsmiddelen aanbieden, dan zul je ze op zee moeten invriezen’’, zegt Cees van Eekelen sr. op Visserijnieuws.

Bron: Foodlog

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *